Jau kuris laikas aktyviausiai prekiaujama "Mažeikių naftos" (MAZ N) akcijomis. Šiandien jų apyvarta siekė 42 tūkst. Lt, o kaina išliko 0,6 Lt.

Laukiant konkretesnių žinių apie tai, ar "LUKoil" pirks naują įmonės akcijų emisiją, šiame lygyje susiformavo gana nemaža akcijų paklausa. Bet kuriuo atveju, pirkti nuostolingai dirbančios "Mažeikių naftos" akcijų rizikinga, ir ne vien dėl to, kad "LUKoil" gali atsisakyti pirkti akcijų emisiją.

Net jei emisija būtų sėkmingai išplatinta, jos kaina gali būti žemesnė nei rinkoje. Ūkio ministerijos įvardinta naujos akcijų emisijos, sudarysiančios 33 proc. "Mažeikių naftos" įstatinio kapitalo, kaina - 300 mln. Lt atitinka maždaug 0,58 Lt kainą už akciją.

Tai reiškia, jog tikriausiai vėl bus ieškoma būdų apeiti Akcinių bendrovių įstatymą, draudžiantį platinti akcijų emisijas pigiau nei jų nominali vertė, arba bus mažinamas įmonės įstatinis kapitalas.

"Žemaitijos pieno" (ZEM P) atpigo 14,4 proc. iki 7,73 Lt, o apyvarta tesiekė 700 Lt. Pieno perdirbimo bendrovės akcijų kaina pradėjo smukti po to, kai bendrovės valdyba p riėmė nutarimą supirkinėti savo akcijas fiksuota 6,56 Lt kaina.

Tokie valdybos veiksmai pakirto investuotojų pasitikėjimą bendrove, todėl prognozuoti, kada vėl atsiras šių akcijų paklausa, yra ganėtinai sunku. Jei "Žemaitijos pieno" akcijų kaina smuks ir toliau, jau penktadienį rinkoje turėtų būti galima pamatyti ir pačios bendrovės pavedimus pirkti savo akcijas.

Kita vertus, akcijų kainai dar sumažėjus, ji bus artima tai kainai, kuria akcijas planuoja supirkinėti pats "Žemaitijos pienas", todėl gali pasitvirtinti ir scenarijus, kad akcijas iš supanikavusių biržos prekeivių ims supirkinėti su bendrove susiję asmenys.

Žemiausią mėnesio tašką pasiekė "Lietuvos dujų" (LDU J) akcijų kaina - akcijos atpigo 1,44 proc. iki 1,37 Lt, o apyvarta tesiekė 3 tūkst. Lt. Abejonių, jog valstybė savo turimas akcijas gali parduoti labai nedaug brangiau nei rinkoje ar net pigiau, buvo ir anksčiau. Pasikeitus pagrindinio "Lietuvos dujų" tiekėjo - Rusijos koncerno "Gazprom" - vadovybei, šios abejonės dar labiau sustiprėjo.

Po prieš dvi dienas p askelbtų rezultatų kiek aktyviau prekiauta "Vilniaus Vingio" (VIN G) akcijomis, kurių kaina kiek pakilo nuo žemiausio mėnesio taško.

"Lietuvos jūrų laivininkystės" (LJU R) akcijomis dėl naujienų trūkumo pastaruoju metu prekiaujama neaktyviai. Jau šią ar kitą savaitę gali paaiškėti "DFDS Tor Line" pozicija dėl smulkių akcininkų akcijų supirkimo, nuo kurios tikriausiai ir priklausys akcijų kurso kitimas.

Vertybinių popierių komisijos (VPK) tinklapyje publikuojama 2000 metų "Lisco" ataskaita, tačiau jau gana įprasta, kad bendrovė nepateikia visų duomenų, kurių reikalauja VPK taisyklės.

Bendrovė ir toliau nepateikia laivų balansinių verčių, taip pat nėra jokių duomenų apie 10 Maršalo salose įsteigtų ir vienos Liberijoje registruotos bendrovės veiklą. Įmonės vadovai taip pat neatskleidžia, kiek turi "Lisco" akcijų, nors taisyklės tai lyg ir reikalautų padaryti.

Antradienį Seimas beveik vienbalsiai pritarė Vertybinių popierių komisijos 2000 metų ataskaitai (deja, internete kol kas galima rasti tik senas ataskaitas). Iš 49 užsiregistravusių Seimo narių prieš balsavo tik vienas, o vienas susilaikė.

Galima pastebėti, jog Seimo nariai vertybinių popierių rinkos būkle domisi gana menkai - ataskaitai pristatyti buvo skirtos tik 7 minutės (dvigubai mažiau nei prieš metus). Komisijos veikla kritikos nesusilaukė, o vieną iš įdomiausių klaus imų uždavė Seimo narė S. Burbienė. Klausimas skambėjo maždaug taip: "Ką reiktų daryti, kad birža suaktyvėtų ir laikraščiuose nebebūtų antraščių "Vertybinių popierių biržoje štilis"? VPK pirmininkas Virgilijus Poderys pasiūlė tęsti didžiųjų įmonių privatizavimą bei laukti, kol už pusantrų metų atsiras pensijų fondai.

Galima pastebėti, jog prieš metus Seimo narių klaus imai buvo daug aštresni. VPK pirmininkui teko atsakinėti ir į iki šiol aktualų klausimą - "Ar įmonės pateikia pakankamai informacijos apie savo veiklą ir mažumos investuotojai yra apsaugoti"?

JT finansų analitikas Vytautas Plunksnis

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją