Tokiu būdu tikimasi pažymėti istorinę ir kultūrinę šio sukilimo reikšmę lietuvių, baltarusių ir lenkų tautoms.

"1863-iųjų metų sukilimas - svarbi Lietuvos europinės istorijos dalis, istorinė ir kultūrinė jungtis su mūsų kaimynėmis Lenkija ir Baltarusija. Šio įvykio reikšmė sovietinės okupacijos metais buvo sumenkinama ir iškraipoma, tad artėjantis jubiliejus suteikia galimybę objektyviai pažvelgti į istoriją, iš naujo įvertinti sukilimo reikšmę to meto politiniame kontekste. 1863-iųjų metų sukilimo paminėjimas būtų reikšmingas Lietuvos žmonėms, jaunimui, tautinių bendrijų atstovams", - teigia nutarimo projekto iniciatoriai Seimo Pirmininkė Irena Degutienė ir užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Jie taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad 2013 m. Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungai, todėl sukilimo jubiliejaus paminėjimas būtų gera proga išsamiai pristatyti svarbų Lietuvos istorijai įvykį, sudarytų galimybę organizuoti bendrus renginius su kaimyninėmis valstybėmis.

Nutarimo projekte siūloma Vyriausybei sukurti ir patvirtinti 1863-iųjų metų sukilimo metų minėjimo renginių programą ir numatyti jai finansavimą.