Hiūstone įsikūrusi "Halliburton" prieštaringai vertinamą sandorį atkurti Irako naftos sektoriaus infrastruktūrą užsitikrino vasario mėnesiui. Pagal sudarytą sutartį JAV kariuomenės inžinerinio padalinio (USACE), kuris vykdo atstatymo darbus, išlaidos nėra nustatytos, nes tiksliai nežinoma, kiek padaryta žalos. USACE norėjo dar rugpjūčio mėnesį sudaryti sandorį atviro konkurso būdu, tačiau šie planai buvo ne kartą atidedami. Iki šiol "Halliburton" už atliktus atstatymo darbus gavo 1,7 mlrd. JAV dolerių.

Duomenys, kuriuos iš USACE gavo demokratams atstovaujantis JAV Kongreso narys Henry'is Waxmanas (Henris Vaksmanas), rodo, kad rugpjūčio 21 dieną (maždaug tuo metu, kai dėl sandorio turėjo būti paskelbtas atviras konkursas) "Halliburton" padaliniui KBR skirtų lėšų kiekis siekė 704 mln. JAV dolerių. Vėliau ši suma padidėjo 1,01 mlrd. JAV dolerių.

H. Waxmanas sakė: "Nuo rugpjūčio, kai turėjo būti sudaryti nauji sandoriai, (prezidento) administracija "Halliburton" skyrė daugiau kaip 1 mlrd. JAV dolerių. Galbūt ši nepaaiškinama gaišatis duoda naudos "Halliburton", tačiau ji brangiai atsieina mokesčių mokėtojams".

Minėti duomenys pasirodė tuo metu, kai Didžiosios Britanijos vyriausybė ir rangovai pareiškė nepasitenkinimą pranešimais apie tai, kad atviras konkursas atidedamas iki laikotarpio nuo gruodžio 15 dienos iki sausio 17-osios. Anksčiau konkurso terminas buvo atidėliojamas iki spalio vidurio, to paties mėnesio pabaigos ir iki šių metų pabaigos.

Viena įtakinga britų įmonė praėjusią savaitę pareiškė: "Esame labai nusivylę, kad jis (terminas) buvo ir vėl atidėtas". Įmonė pridūrė, jog kuo toliau atidedamas konkurso terminas, tuo labiau pelnosi KBR.

Didžiosios Britanijos premjero Tony Blairo (Tonio Blero) specialusis atstovas atstatymo klausimais Brianas Wilsonas (Brajanas Vilsonas) vėliau su JAV prezidentu George'u W. Bushu (Džordžu V. Bušu) susitikusį ministrą pirmininką paragino pareikalauti lygių galimybių Irake. Savo laiške specialusis atstovas rašė: "Yra labai rimtų sandorių dėl Irako naftos sektoriaus ateities. Manome, kad labai svarbu užtikrinti lygias galimybes, o tolimesnis atidėliojimas kelia apgailestavimą".

USACE tvirtina, kad minėtas rugpjūčio terminas buvo susijęs ne su sutarčių sudarymu, o su paraiškų pateikimu. Tačiau gegužės 2 dienos laiške H. Waxmanas vienas JAV generolas tvirtino, kad, "remiantis šiuo tvarkaraščiu, tiksliausia sandorio sudarymo data yra maždaug rugpjūčio pabaiga".

Pagal sutarties sąlygas "Halliburton" atliktam darbui gali taikyti ne didesnę nei 7 proc. pelno maržą.