Mokamas baras

Norėdamos sumažinti išlaidas, kai kurios poros nusprendžia neišlaidauti alkoholiui ir leidžia svečiams gėrimus nusipirkti patiems. Į etiketo ekspertus kreipiasi daug nuotakų, siekdamos sužinoti, ar toks sprendimas yra pateisinamas. Ši tema gali tapti labiausiai ramybės neduodančiu klausimu. Galima, ar negalima? Štai atsakymas.

Remiantis vestuvių etiketu, už gėrimus turėtumėte mokėti jūs. Tad jei norite elgtis pagal taisykles, mokamo baro idėjos atsisakykite. Tačiau laikai keičiasi - gyvename XXI amžiuje, ir kai kurių etiketo taisyklių nebėra taip griežtai laikomasi. Jei nesate kilęs iš socialinio sluoksnio, kuriame etiketo laikymasis yra privalomas, galbūt jums pavyks įgyvendinti mokamo baro idėją.

Prieš priimdami sprendimą, ar verta sulaužyti ar pakoreguoti vestuvių etiketo taisykles, gerai pagalvokite. Žinoma, geriausias sprendimas - paklusti etiketui, kad nieko neįžeistumėte ir nesupykdytumėte. Laužyti taisykles derėtų tik tada, kai kitaip daryti neleidžia aplinkybės.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios poros nusprendžia rinktis mokamą barą - noras sutaupyti. Nepamirškite, kad svečiai supras tikrąją priežastį. Galite būti apkaltinti godumu. Kiti apkalbės, kad neturite pakankamai pinigų. Kol dar nespėjote supykti, žinokite, kad, šiaip ar taip, jūs pažeidėte etiketą. Tad mokamą barą rinkitės tik tada, jei nebijote apkalbų ir sugebėsite nepratrūkti, jei kas garsiai pakritikuos.

Jei prieisite išvados, kad jokiais būdais negalite sau leisti mokėti už svečių gėrimus, švelniausias situacijos sprendimo būdas - mokėti tik už dalį gėrimų. Pavyzdžiui, galite išdalinti svečiams kuponus, su kuriais jiems priklausys 2 taurės nemokamų gėrimų. Juos galite nusiųsti kartu su kvietimu. Kitus gėrimus svečiai turės nusipirkti patys. Toks situacijos sprendimo būdas daugeliui porų yra priimtinas, nes svečiai neskatinami apgirsti, bet lieka pavaišinti.

Ši būdą galima traktuoti kaip socialiai atsakingą, nes išvengiama besaikio alkoholio vartojimo. Kai kurios poros šį kelią renkasi būtent dėl pastarosios priežasties, o ne siekdamos sumažinti vestuvių išlaidas.

Šiais laikais žmonės geriau žino besaikio alkoholio vartojimo pasekmes, todėl toks pasirinkimas gali atrodyti visai protingas ir socialiai pateisinamas. Gali būti, jog populiarėjant šiam būdui, po kurio laiko bus pakoreguotos ir etiketo taisyklės. Kintant visuomenės požiūriui, kinta ir etiketo normos.

Jei, apsvarstę privalumus ir trūkumus, nuspręsite, kad svečiai už gėrimus mokės patys, privalote juos informuoti iš anksto. Jei apie tokias taisykles svečiai sužinos tik atvykę į puotą, jie gali būti nepatenkinti ir nepasiruošę. Užtenka ant kvietimo parašyti frazę „Mokamas baras“. Tokiu atveju svečiai žinos, ko tikėtis, ir bus atitinkamai nusiteikę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją