Skundus penktadienį gavo Vilniaus apygardos administracinis teismas, nagrinėjęs eksdiplomatų bylas dėl grąžinimo į darbą.

Eksdiplomatai prašo teismo panaikinti spalio pabaigoje paskelbtą Vilniaus apygardos teismo nutarimą, kuriuo jiems nebuvo leista grįžti į pareigas. G.Ronkaitis ir R.Ramoška mano, kad teismo nutarimai yra nepagrįsti ir prašo grąžinti į ankstesnes pareigas.

Su Užsienio reikalų ministerija Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme taip pat bylinėsis buvęs Užsienio reikalų ministerijos (URM) Konsulinio departamento direktorius Gediminas Šiaudvytis. Jis taip pat parašė apeliacinį skundą.

Buvęs Lietuvos ambasados Baltarusijoje patarėjas Linas Valentukevičius apeliacinio skundo nepadavė. Teismas kol kas nesulaukė ir vicekonsulo Sankt Peterburge Dariaus Ryliškio skundo.

Teismui penki liepą iš tarnybos atleisti diplomatai teigė, esą užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, naudodamas psichologinį smurtą, privertė juos parašyti atsistatydinimo pareiškimus.

Tuo tarpu teisme liudytoju apklaustas A.Valionis tvirtino, kad savo veiksmuose atleidžiant diplomatus psichologinio smurto neįžvelgė.

Vilniaus apygardos administracinis teismas nenustatė, kad atleistiems diplomatams būtų buvę grasinta. Taip pat teismas konstatavo, kad priekaištai dėl jų darbo buvo pareikšti teisiškai priimtina forma.

Teismo sprendime rašoma, kad UR ministerijai Valstybės saugumo departamentas (VSD) pateikė medžiagą, įrodančią, jog diplomatai dėl neigiamų asmeninių ir dalykinių savybių prarado galimybę dirbti su valstybės paslaptimis. Pareigūnai užfiksavo diplomatų netarnybinius ryšius su Lietuvos ir užsienio šalių piliečiais.

VSD ir URM pradėjus tyrimą, paaiškėjo, kad septyni Rusijoje ir Baltarusijoje dirbę Lietuvos konsulai, pažeisdami URM patvirtintas instrukcijas, nepagrįstai yra išdavę apie 40 tūkst. Lietuvos vizų. Susikompromitavę diplomatai greitai neteko pareigų ir buvo atstatydinti, vėliau penki iš jų kreipėsi į teismą dėl grąžinimo į darbą.

Spaudos duomenimis, Rusijos ir Baltarusijos turizmo firmos internete siūlydavo įsigyti daugkartines Lietuvos vizas už 100 JAV dolerių (apie 300 litų). Spėjama, kad pusę šios sumos turizmo kompanijos pasilikdavo už darbą, o likusi suma, kaip įtariama, būdavo perduodama konsulams.