Seimo komisijos vadovas tokį prezidento žingsnį vadina antausiu Seimui. Seimas ketvirtadienį priimtame protokoliniame nutarime paprašė prezidentą R.Paksą nesikviesti aukščiausių valstybės teisėsaugos pareigūnų, kol vyksta ikiteisminis tyrimas ir dirba Seimo laikinoji komisija dėl galimų grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui.

A.Klimavičius BNS sakė, kad penktadienio rytą jam iš Prezidentūros jam buvo paskambinta vyriausybiniu telefonu ir paprašyta atvykti, tačiau kokiu reikalu kviečiamas, generalinis prokuroras informuotas nebuvo.

"Mane informavo, kaip pareigūną atskaitingą Seimui ir prezidentui, kad kviečiasi prezidentas 13 valandai. Nueisiu ir sužinosiu, dėl ko pakviestas", - teigė A.Klimavičius.

Generalinis prokuroras sakė norįs, kad šis susitikimas nebūtų politizuojamas.

"Prezidentas yra prezidentas, jo teisės neapribotos niekaip, niekas negali jų apriboti. Jeigu prezidentas kviečiasi generalinį prokurorą, jis turi nueiti, nes yra atskaitingas pagal Prokuratūros įstatymą Seimui ir prezidentui. Užvakar kreipėsi Seimas - aš nuėjau, šiandien prezidentas - aš nueisiu", - sakė A.Klimavičius.

Seimo komisijos pirmininkas A.Sakalas BNS sakė, kad "prezidentas turi teisę kviesti ir turi teisę neklausyti komisijos". "Manau, kad tokį žingsnį nelabai gerai įvertins visuomenė. Tai ne antausis komisijai, tai antausis Seimui", - BNS sakė A.Sakalas.

Tuo tarpu Prezidentūra atsisakė komentuoti prezidento ir generalinio prokuroro susitikimo detales. Prezidentūrą jau dvi savaites krečia skandalas dėl įtariamų kai kurių prezidento aplinkos atstovų ryšių su abejotinos reputacijos asmenimis ir organizacijomis.

Šį skandalą tirianti parlamentinė komisija pareiškė pajutusi bandymus daryti įtaką jos sprendimams iš šalies. Komisijos pirmininką Aloyzą Sakalą papiktino Aukščiausiojo Teismo pirmininko Vytauto Greičiaus trečiadienį po susitikimo su prezidentu išsakytos abejonės dėl komisijos veiklos krypčių.

Antradienį generalinis prokuroras Antanas Klimavičius po susitikimo su prezidentu pasipiktino, jog komisija savo posėdyje klausėsi įrašų, kuriuose skamba prezidento balsas. Anot jo, tokie įrašai turėjo būti iš karto sunaikinti, nes įstatymai draudžia naudoti operatyvines priemones prieš valstybės vadovą.

Reaguodama į tai, parlamentinė tyrimo komisija pavedė Generalinei prokuratūrai ir Valstybės saugumo departamentui nesunaikinti jokių įrašų be komisijos pritarimo.

Galimas grėsmes nacionaliniam saugumui tirti sudaryta parlamentinė komisija savo išvadas Seimui turi pateikti iki gruodžio 1 dienos. Nuo ketvirtadienio jos posėdžiai vieši.

Komisija suformuota, VSD pateikus pažymą ir kitus duomenis apie įtariamus prezidento aplinkos ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais ir ginklų pirkėjais iš terorizmą remiančių šalių.