Darbo partijos, Lietuvos socialdemokratų partijos, partijos "Tvarka ir teisingumas" bei Krikščionių partijos frakcijos sieks, kad laikinoji komisija ištirtų "galimai neteisėtą politinių ir interesų grupuočių poveikį teisėsaugos institucijoms ir jų atliekamiems tyrimams", pranešė Darbo partija.

Anot pranešimo, žengti šį žingsnį opoziciją paskatino pranešimai žiniasklaidoje apie neva padažnėjusius bandymus daryti įtaką vykdomiems ikiteisminiams tyrimams.

"Praėjusią savaitę Finansų nusikaltimų tyrimų tarnyboje (FNTT) apsilankė ministro pirmininko patarėjas Virgis Valentinavičius, ministro pirmininko tarnybos Teisės skyriaus patarėja Jolanta Bernotaitė ir Personalo skyriaus vedėja Renata Sadzevičiūtė. Šie žmonės norėjo susipažinti su dar nebaigta byla dėl grupės aferistų mėginimo gauti 22,5 mln. litų ES paramos žuvų mailiui auginti", - rašoma Darbo partijos pranešime.

Šioje byloje kaip liudininkas figūruoja žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Anot opozicijos, kyla esminis pavojus, kad atskiri valstybės politikai gali daryti neteisėtą spaudimą teisėsaugos institucijoms, tenkindami siaurų grupių, o ne visos valstybės ir visuomenės interesus, ir taip pažeisti Konstitucijoje įtvirtintą teisinės valstybės principą.
Tuo metu Ministro pirmininko spaudos tarnyba paaiškino, kad minėti pareigūnai FNTT lankėsi ir susipažino su dokumentais gavę prokuratūros leidimą. Jie yra premjero Andriaus Kubiliaus sudarytos darbo grupės nariai, atliekantys tarnybinį patikrinimą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Kazimiero Lukausko veiklai ištirti.

Darbo grupės nariai teigia FNTT tik norėję susipažinti su VMVT dokumentais, kodėl buvo išduotas leidimas apleistoje fermoje įkurti fiktyvias įmones.

Pagal Seimo statutą laikinąją tyrimo komisija turi teisę inicijuoti ne mažiau kaip 36 parlamentarai.