Pietų Korėjos televizijos tiesiogiai rodė, kaip Oh Eun-Sun ant 8,091 metrų aukščio kalno viršūnės išskleidė nacionalinę vėliavą.

„Valio! Aš laiminga ir ačiū jums,“ – sušuko 44-metė alpinistė ją filmavusiam kolegai alpinistai.

Vis dėlto korėjietės tvirtinimas, jog ji yra pirmoji alpinistė moteris, įveikusi visas aukštesnes nei 8 kilometrai pasaulio viršukalnes, kruopščiai tikrinamas.

Praėjusią savaitę abejonių sukėlė jos pernykštis kopimas į Kanchenjunga kalną, esantį Nepalo ir Tibeto pasienyje. Mat Himalajų alpinizmo organizacijų atstovai prabilo, kad drauge su korėjiete kopę kolegos išreiškė abejonių.

Elizabeth Hawley tvirtina, kad korėjietės įkopimas bus laikomas „ginčytinu“, nes kolegos alpinistai, tarp kurių – ir dėl šio titulo besivaržiusi Edurne Pasaban, suabejojo, ar ji tikrai pasiekė viršūnę.

„Aš lauksiu susitikimo su ja ir kai ji grįš, norėsiu išklausyti jos versiją apie Kanchenjungą“, – AFP teigė E. Hawley.

36-erių E. Pasaban į Annapurną įkopė anksčiau šį mėnesį ir tapo pirmąją ispane moterimi, kuriai pavyko tai padaryti. Iki pasaulio rekordo jai trūko tik vieno kalno.

E. Pasaban jau pakeliui į Tibetą, kur ji bandys įkopti į paskutinę ir žemiausią iš aštuonis kilometrus siekiančių viršukalnių – Shisha Pangmą, kurios aukštis – 8,027 metrų.

Iki šiol tik 18 žmonių pavyko įkopti į 14 aukščiausių pasaulio viršukalnių, kurios visos yra Azijos Himalajų ir Karakorumo kalnų grandinėse. Pirmajam tai padaryti pavyko italų alpinistui Reinholdui Messneriui 1986-aisiais.

Oh Eun-Sun paskutinę iš 14 viršukalnių pasiekė praėjus beveik 13 metų po to, kaip 1997 metų liepą įkopė į pirmąją – Gašerbrumo II viršukalnę.

Trečioji varžybose dėl rekordo – austrė Gerlinde Kaltenbrunner, kuriai dar liko įveikti dvi aukščiausias viršukalnes – Everestą ir K2.