„Tikslas – stiprinti tolerancijos mokymą“, - po susitikimo žurnalistams teigė H. Rosenthal.

Klausiama apie Holokausto problemas Lietuvos švietime, H. Rosenthal teigė problemų nematanti. „Kai kuriais atvejais daugiau resursų, daugiau ekspertų, daugiau liudijimų gali būti skleidžiama. Tai sustiprintų mokymą ir, būkime sąžiningi, – metai bėga ir išsigelbėjusieji, jų vaduotojai, lietuviai, kurie gelbėjo žydus ir jiems padėjo, ilgai su mumis nebebus“, - kalbėjo H. Rosenthal. Pasak jos, reikia suskubti pasirūpinti, kad visų šių žmonių istorijos būtų surinktos.

Tačiau ji pastebėjo, kad antisemitinių nuotaikų Europoje padaugėjo ekonominės krizės metu.

„Manau, Lietuva ėmėsi labai svarbių aktyvių žingsnių kovodama su antisemitizmu. Tai – Lietuvos politika smerkti antisemitizmą, rengti pamokas apie holokaustą penktokams, dešimtokams, dvyliktokams“, - kalbėjo H. Rosenthal.

G.Steponavičius: Lietuvoje į istorijos mokymą žiūrima labai rimtai

Pasak G. Steponavičiaus, būsimų mokytojų dėstytojai bus mokomi įvairiomis formomis – seminaruose, kviečiant ekspertus iš Izraelio, Vašingtono holokausto muziejaus.

Kaip teigiama Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime, G. Steponavičius per susitikimą pabrėžė, kad Lietuvoje labai rimtai žiūrima į istorijos mokymą - tai yra viena iš svarbiausių priemonių auklėjant jaunąją kartą.

„Pažymėta, kad Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose holokausto tema skirtingais aspektais nagrinėjama per istorijos, literatūros, etikos, tikybos pamokas, pradedant jau nuo penktos klasės. Visuose istorijos vadovėliuose, kuriuose supažindinama su Antrojo pasaulinio karo įvykiais, žydų tautą ištikusi tragedija yra sudėtinė šio istorijos skyriaus dalis. Holokaustas yra įtrauktas ir į istorijos brandos egzaminų temas.

Be privalomų programų, maždaug trečdalis procentų mokinių aktyviai dalyvauja projektuose, susijusiuose su žydų tautos tragedijos paminėjimu“, - pranešime cituojamas G. Steponavičius.

Pasak ŠMM, prie holokausto temos viešinimo daug prisideda tarptautinės ir Lietuvos organizacijos. Tarptautinė komisija yra įsteigusi Tolerancijos ugdymo centrų tinklą Lietuvos vidurinėse mokyklose, jų veikloje dalyvaujantiems mokytojams parengta speciali kvalifikacijos tobulinimo programa. Seminarus mokytojams, įvairius konkursus mokiniams holokausto tema taip pat rengia nevyriausybinė organizacija „Atminties namai“, išleidusi tris knygas, kuriose – mokinių kraštotyros darbai.

Parama mokymams apie holokaustą gauta ŠMM bendradarbiaujant su JAV ambasada Lietuvoje.

H. Rosenthal ir G.Steponavičiaus susitikime taip pat dalyvavo JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Derse.