Didžiausios pasaulyje finansinių paslaugų bendrovės ir vienos iš keturių didžiausių JAV bankų atstovai teigia, kad jei apie tokią integraciją nėra galvojama,tuomet, net jei ir bus susidorota su dabartine Graikijos krize, euro zona yra „pasmerkta“, skelbia "EuObserver".

Be pagrindinių narių– ypač Vokietijos – pasirengimo eiti šia kryptimi, mes baiminamės, kad euras, kaip bendra ir besiplečianti vieninga valiuta, neišvengiamai bus pasmerktas”, - teigiama T. Fitzpatricko analizėje.

Š. m. vasario mėn. alternatyvaus investavimo fondų „burtininkas” George’as Sorosas taip pat perspėjo, kad be mokesčių sąjungos euro zona yra pasmerkta žlugti.

Laikinų priemonių pagalba turėtų būti pakankama Graikijai, bet lieka Ispanija, Italija, Portugalija ir Airija. Kartu jos sudaro per didelę Europos dalį, kuriai būtų galima padėti tokiu būdu <…> Nepaisant Graikijos išlikimo,euro ateitis išliks abejotina”, - dienraščiui „FinancialTimes” teigė G. Sorosas.

Struktūra yra akivaizdžia turinti trūkumų. Visavertė valiuta reikalauja abiejų –centrinio banko ir valstybės iždo. Valstybės iždas neturi būti naudojamas kasdieniniam piliečių apmokestinimui, bet turi būti prieinamas krizių metu, - teigė G. Sorosas. – Kai finansinei sistemai kyla grėsmė sužlugti, centrinis bankas gali suteikti likvidumo paskolas, bet tik iždas gali spręsti mokumo problemas”.

Tai yra gerai žinomas faktas, kuris turėjo būti aiškus visiems, susijusiems su euro kūrimu”, - sakė G. Sorosas.

Šiais metais euro kursas JAV dolerio atžvilgiu sumažėjo 6,1 proc.