Žieminę nostalgiją po truputį keičia pavasarinė energija, kuri pažadina kurti bei eksperimentuoti virtuvėje. Ieškome naujų receptų, bandome gaminti tai, ko anksčiau nebandę ir itin džiūgaujame, jei pavyksta. Dažnai net nepastebime, bet žmonių elgsenos specialistai teigia, jog pavasarį mes elgiamės iracionaliau, pagauti idėjos ar įkvėpimo. Be to, gamta ruošiasi išauginti vis daugiau ir daugiau šviežių daržovių, o esant pasirinkimui kurti dar smagiau.

„Žiemiški“ patiekalai atgims pavasariui pagardinus juos vienu kitu žiupsneliu kvapniųjų prieskoninių žolelių. „Aromatinės medžiagos atskirose prieskoninėse žolelėse, taip pat prieskoniai žymiai pagerina patiekalo įsisavinimą ir po valgio nebūna sunkumo jausmo“ , – sako Dainė Žalaitė, „Santa Maria“ atstovybės Lietuvoje marketingo vadovė.

Stabtelkime ties trimis pavasarinių patiekalų pagardais: kmynais, peletrūnu ir aitriąja paprika:

Kmynai – kepėjų prieskonis

Kmynai buvo vertinami dar Graikijoje ir Romoje, gerai žinomi Viduramžiais; jų dėjo į duoną, pieną, sriubą. Nuo senų laikų kmynai buvo vieni pagrindinių kepėjų prieskonių. Kmynai vartojami likerio, degtinės gamyboje, duonos kepimo pramonėje, sūrių, alaus ir gaiviųjų gėrimų gamyboje, kulinarijoje, gaminant pirmuosius ir antruosius patiekalus (ypač iš bulvių, kopūstų, varškės), rauginant ir sūdant daržoves. Kmynais aromatizuoja žuvį, riebius avienos ir kiaulienos patiekalus.

Peletrūnas: drakono žolė ar gyvatžolė?

Peletrūnas į Europą atkeliavo iš Rusijos. Su kryžiuočiais peletrūnas atkeliavo į Viduržemio pajūrio kraštus. Vokiškai kalbančiuose kraštuose jis buvo vadinamas „Schlangenkraut“ (gyvatžole), o prancūzai jį pavadino „herbe de dragon“ (drakono žole), nes buvo manoma, kad peletrūnas gydo nuo gyvatės įkandimo. Vokiškojo peletrūno sudėtyje ypač gausu eterinių aliejų, raugintų ir karčiųjų medžiagų.

Dažniausiai naudojamas paprastasis (prancūziškas) peletrūnas, yra ir kita rūšis – rusiškas peletrūnas, kuris neturi tokio stipraus skonio ir aromato kaip jo prancūziškasis giminaitis. Peletrūnas ypatingai gerai dera su žuvimi, jūros gėrybėmis, vištienos bei kiaušinių patiekalais. Peletrūnas taip pat naudojamas Bearnaise padažui gardinti.

Aitrioji paprika

Aitrioji paprika − geras antiseptikas. Suvalgius aitriąją papriką „dega“ burna, tačiau šis karštis naikina ligas sukeliančius mikrobus. Pipirams ir paprikoms aitrų skonį suteikia kapsaicinas. Raudonosios paprikos sunaikina net 75 proc. žalingųjų bakterijų, o malti juodieji pipirai – tik 25 proc.

Mokslininkai labai atsargiai svarsto galimybę kapsaicinu gydyti kai kurias ligas. Jie ir toliau atliks bandymus, siekdami išsiaiškinti naudingąsias bei gydomąsias aitriųjų paprikų savybes. Taip pat aitrioji paprika greitina medžiagų apykaitą, todėl gelbsti kovojant su viršsvoriu. Informacija, norinčioms sulieknėti: drąsiai mėgaukitės Taivano ir Indijos virtuvių patiekalais – juose gausu kapsaicino, kuris sėkmingai naikina riebalines ląsteles bei užkerta kelią jų dauginimuisi.

Salotos su kmynais ir jogurto padažu

4 asmenims

100 g įvairių salotų,
1 mažesnio raudonojo svogūno, pjaustyto riekelėmis,
150 g silkės filė, pjaustytos riekelėmis,
10 virtų putpelių kiaušinių, perpjautų per pusę (arba 5 normalių kiaušinių),
100 g vyšninių pomidorų, perpjautų per pusę,
2 juodos duonos riekelių, pjaustytos kubeliais,
1 arb.š. sviesto,
160 g paprasto jogurto,
1 arb.š. kmynų,
druskos,
1 valg.š. smulkintų česnako laiškų.

Nuplaukite salotas šaltu vandeniu ir nusausinkite. Paskrudinkite duonos kubelius su sviestu keptuvėje arba orkaitėje, kol jie taps traškūs.

Padažui sumaišykite jogurtą, kmynus, druską ir smulkintus česnako laiškus.
Salotų produktus sudėkite sluoksniais į lėkštę ir patiekite su kmynų padažu.

Orkaitėje kepta žuvis su peletrūnais ir kiaušiniais

4 asmenims

300 g menkės filė,
druskos,
juodųjų pipirų,
2 kietai virtų kiaušinių,
3 valg.š. šviežiai spaustų citrinos sulčių,
¼ arb.š. cukraus,
1 arb.š. peletrūnų,
1 arb.š. garstyčių Dijon,
6 valg.š. alyvų aliejaus,
2 valg.š. smulkiai pjaustytų svogūnėlių,
šviežių špinatų,
keptų bulvių gabaliukų.

Pabarstykite žuvį pipirais bei druska ir kepkite orkaitėje 150°C temperatūroje apie 12 min., kol iškeps.

Sumaišykite virtus kiaušinių trynius, citrinos sultis, peletrūnus ir kitus prieskonius.
Lėtai į masę supilkite aliejų ir nuolat maišykite, kol ji taps vientisa.
Tada sudėkite smulkintus kiaušinių baltymus.

Patiekite žuvį su kiaušinių padažu ir keptais bulvių gabaliukais.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją