Praėjusią savaitę Europos Parlamente lankėsi iš Š. Korėjos darbo lagerio pabėgęs Shin Dong-hyuk.

Priverstinis darbas „perauklėjimo stovyklose“, badas, kankinimas, priverstiniai abortai, kūdikių žudymas ir viešos „tėvynės priešų“ egzekucijos – totalitarinio Šiaurės Korėjos režimo sukurtų gulagų kasdienybė, pasakojo pabėgėlis.

 L. Donskis sako Shin Dong-hyuk, dabar gyvenančio P. Korėjoje, ne tik išklausęs komiteto posėdyje, bet ir valandą su juo kalbėjęsis savo raštinėje. Europarlamentaras, Žmogaus teisių pakomitečio EP narys, sako pažadėjęs rūpintis, kad Europos Parlamentas nuolat skelbtų raportus ir rezoliucijas dėl labai prastos ir itin pavojingos žmogaus teisių padėties Šiaurės Korėjoje.

L. Donskis sako tikįs, kad vienintelis būdas padėti ten gyvenantiems žmonėms, priversti sostinę Pchenjaną atsiverti pasauliui.
 
„Yra vilties, kad nuolat gresiantis bankrotas gali priversti režimą atverti šalį bent Vakarų, o visų pirma Pchenjanui artimesnių šalių, tokių kaip Kinija ir Rusija, verslui ir didesnei įtakai“, - myEP.lt teigė L. Donskis.

Anot jo, prieš kelis dešimtmečius Helsinkio susitarimu gerbti žmogaus teises įsipareigojo tuometė Sovietų Sąjunga, tai leido vėliau ją kritikuoti už minėto susitarimo negerbimą.

Kalbėdamas apie Šiaurės Korėją L. Donskis Europos Sąjungai siūlo veikti per Kiniją ir Rusiją – šioms suteikiant ES partnerių statusą.

„Kelias į Šiaurės Korėjos žmonių kančių palengvinimą eina per diplomatiją ir šios šalies sąjungininkes. Šiaures Korėja gali reaguoti į Kinijos ir Rusijos perspėjimus ar švelnią kritiką. Vakarus Pchenjanas dar ilgai ignoruos. Sykiu reikia prašyti Kinijos ir ją pačią spausti, kad ši neatiduotų Šiaurės Korėjai bėglių, o leistų jiems vykti į Pietų Korėją“, - teigia L. Donskis.

Birželį EP narių delegacija ketina vykti į Šiaurės Korėją.

„EP delegacija gali ten vykti - gal ir gerai, kad daugės Vakarų europiečių, atsikratančių savo naivumo ir kūdikiško nesupratimo, kas yra totalitarizmas. Šokas yra nebloga pradžia bent jau persvarstyti savo pozicijas ir suvokti kitos tautos ir šalies tragedijos mastą. Reikia veiksmo, o ne vien gražių žodžių ir kilnaus pasmerkimo“, - teigė europarlamentaras.