„Mūsų prezidentas gyvena Lietuvos laisve“, – DELFI tvirtino Gruzijos ambasadorius Lietuvoje Giorge Kerdikošvilis.

Diplomato duomenimis, M. Saakašvilis kvietimo į Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio renginius nesulaukė. „Būtinai būtų atvažiavęs – tai yra jo stichija. Lietuvos šventė yra Gruzijos šventė. Prezidentas tuo gyvena. Lietuva jam ir visiems gruzinams visada yra pavyzdys“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, M. Saakašvilis itin vertina partizanų veiklą. Netrukus žadama išversti knygą apie partizaną Juozą Lukšą-Daumantą ir dovanoti žmonėms nemokamai.

Lietuva ne kartą yra deklaravusi paramą Gruzijos euroatlantiniams siekiams. Ankstesnis Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus lankėsi Tbilisyje karinio konflikto su Rusija dienomis. M. Saakašvilis demonstruodavo bičiuliškus santykius, sykį net ėmėsi vertėjo pareigų.

Jubiliejinėse Kovo 11-osios iškilmėse Gruzijai atstovavo parlamento pirmininkas Davidas Bakradzė, kurį pakvietė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Prezidentės patarėjas Darius Semaška patvirtino, kad M. Saakašviliui kvietimas nebuvo siųstas. „Draugų yra daug, bet šiuokart apsiribota kaimynais ir Europos Sąjungos pareigūnais. Kalbant apie Ukrainą, galiu tam tikra prasme pajuokauti – ji prisimenama iš LDK laikų“, – DELFI sakė šalies vadovės patarėjas.

Ketvirtadienį vykusiose iškilmėse, be kitų aukštų svečių, dalyvavo Estijos, Latvijos, Lenkijos, Slovėnijos ir Suomijos prezidentai.

Kvietimus D. Grybauskaitė buvo perdavusi ir Rusijos bei Baltarusijos vadovams D. Medvedevui bei A. Lukašenkai, tačiau nei vienas, nei kitas neatvyko. Jų pavyzdžiu pasekė ir naujasis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.