Verslininkė
Erika Stankevičiūtė
įsitikinus, kad tarptautiniai renginiai moterims yra neįkainojami dėl įgytų kontaktų ir naujų pažinčių. Prieš kurį laiką Sankt Peterburge (Rusija) vykusioje tarptautinėje konferencijoje
"Moterys, keičiančios pasaulį"
dalyvavo per 700 įdomių, įtakingų politikių, verslininkių bei visuomenininkių iš viso pasaulio, tarp jų - aštuonios Lietuvos atstovės. LŽ kalbėjosi su viena iš konferencijos dalyvių verslininke Erika Stankevičiūte.

Moteriška konferencija

- Minėjote, kad Peterburge surengtoje konferencijoje dalyvavo 760 moterų iš viso pasaulio. Kokias problemas jos kėlė?

- Konferencijos narės iš 28 šalių aptarė problemas, kurioms nėra sienų. Kalbėjomės apie moteris versle, kaip nukenčia verslininkių šeimos, apie nuolatinį moters kaltės jausmą prieš vaikus. Kalbėjomės paprastai, lyg būtume senos pažįstamos. Visos konferencijos dalyvės pripažino, kad norėdamos kažką pasiekti versle, moterys turi dvigubai daugiau dirbti negu vyrai. Galbūt tai nėra labai matoma, tačiau moterų daugiau dirba socialiniame, švietimo sektoriuose, kur atlyginimai yra mažesni negu vadinamosiose vyriškose srityse. Nusprendėme kurti įvairius moterims skirtus projektus. Nenorime kovoti su vyrais, bet ketiname padėti viena kitai.

- Kuo tokios konferencijos skiriasi nuo paprastų draugių pokalbių?

- Būtų per skambu pasakyti, kad moterys turi vienytis. Tokios konferencijos suteikia moterims pasitikėjimo, jos pasidalija patirtimi, o grįžusios viską perduoda moteriškiems kolektyvams. Lietuvoje 40 procentų smulkaus verslo vadovių yra moterys, o Amerikoje - apie 80 procentų. Kalbėjomės apie fondus, kurie padeda moterims pradėti verslą.

Lietuviškas feminizmas

- Kaip vertinate Lietuvos moterų laimėjimus?

- Palyginus lietuvių padėtį su Kazachstano ar kitų Rytų šalių moterų, pas mus lygių teisių principai kur kas stipresni, daugelis problemų jau išspręsta. Viena didžiausių šių šalių bėdų, kad ten nesiskaitoma su moterimis, nepaisoma jų nuomonės. Mes grįžome optimistiškai nusiteikusios.

- Koks jūsų požiūris į feminizmą?

- Šiais laikais verslininkei labai sunku išlikti šeimos moterimi, tačiau moteris visų pirma turi būti moteris ir tuo didžiuotis. Lietuvės išsiskiria gebėjimu derinti šeimą ir darbą. Vakaruose jau seniai vakarienę gamina mikrobangų krosnelės, vaikai auga specialiose mokyklose. Mūsų šalies moterys sugeba ir karjerą padaryti, ir vaikus pačiūčiuoti.

- Dalis moterų į konferenciją vyko už savo lėšas, ar nebuvo minčių kitaip išleisti tuos pinigus?

- Taip, kai kurioms moterims konferencija buvo brangus malonumas. Grįždamos traukinyje kalbėjome, kad už kelionei į Sankt Peterburgą skirtus pinigus galėjome lankyti kad ir buhalterijos kursus, kurie mums būtų labai naudingi. Tačiau konferencijoje įgyti kontaktai, pažintys, užsimezgę projektai yra už visus kursus naudingesni.

- Lietuvoje verslininkių daug daugiau negu politikių. Kaip tai vertinate?

- Manau, kad versle gali labiau save realizuoti negu politikoje. Moteris iš prigimties yra kūrybinga asmenybė.