Apie reformas paskelbta prezidento Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) vizitų po užsienio šalis išvakarėse. Šalies vadovas lankysis Jungtinėse Valstijose, Kanadoje ir Didžiojoje Britanijoje, kur ieškos papildomos paramos - artėjant visuotiniams rinkimams, galintiems įvykti jau kitų metų birželį, jos reikia saugumui sustiprinti.

Pasak vyriausybės, pertvarkant Gynybos ministeriją, kurioje iki šiol pareigūnų daugumą sudarė etniniai tadžikai, bus siekiama proporcingesnio įvairių etninių grupių atstovavimo bei efektyvesnio užduočių organizavimo. Vis dėlto, pasak analitikų, per valstybinę televiziją paskelbtos 22 kandidatų pavardės nežada esminių pokyčių.

H.Karzai pasirašytas dekretas daugiausiai vietų ministerijoje suteikia gausiausiai Afganistano etninei grupei - puštūnams, bet valdymo svertai ir toliau lieka tadžikų gynybos ministro Mohammado Qasimo Fahimo (Mohamado Kasimo Fahimo) rankose.

Per valstybinę televiziją skaitytame pareiškime H.Karzai teigė, kad vyriausybė nusprendė reformuoti ir kitas ministerijas.

Aiškindamas apie šiuos planus, vyriausybės atstovas Jawedas Ludinas (Džavedas Ludinas) naujienų agentūrai "Reuters" sakė : "(Reformų) tikslas - ne tik sukurti geresnį atstovavimą etniniu ir regioniniu (požiūriu), bet ir užtikrinti profesionalesnį, efektyvesnį darbą".

Anot jo, dabar vyriausybė ketina imtis pagrindinio plano ir spalio 15 dieną pradėti nuginkluoti, demobilizuoti bei iš naujo integruoti regioniniams karo vadams ištikimus kovotojus, kurių gali būti maždaug 100 tūkst.

Vyriausybė tvirtina, kad gynybos ministerijos reforma, kurią buvo numatyta pradėti dar liepos mėnesį, yra būtina prielaida, nuginkluojant šalį.

Daugiausia japonų lėšomis finansuojamam nuginklavimo projektui įgyvendinti tikriausiai prireiks trejų metų ir apytikriai 200 mln. dolerių (apie 700 mln. litų).