Medus, kaip ir kiti bičių produktai, jau nuo seniausių laikų buvo vartojamas liaudies medicinoje ir maistui. Medumi buvo gydomos gerklės ligos, kosulys, votys, dezinfekuojamos žaizdos. Kinų senovės gydytojų raštuose rašoma, kad medus teigiamai veikia žmogaus organizmą, jis gali slopinti skausmą, malšinti troškulį, pratęsti aktyvų žmogaus gyvenimą. Dar prieš 2400 metus senovės gydytojas Hipokratas rašė apie šlapimą varančias ir atsikosėjimą skatinančias medaus savybes.

Medų organizmas lengvai įsisavina, jis greitai atstato jėgas, ramina nervų sistemą, maitina širdies raumenį.

Nervingiems, turintiems padidintą skrandžio rūgštingumą, siūloma profilaktiškai tris kartus kasdien 2 val. prieš valgį išgerti po du valgomuosius šaukštus medaus. Jis ištirpinamas šiltame vandenyje, piene ar arbatoje.

Kvėpavimo ir virškinamojo trakto ligoms gydyti vartojamas grynas t.y. iš korių išsuktas medus, o aterosklerozės profilaktikai ir nervų ligoms gydyti galima naudoti korių medų, duodant jį gabaliukais kramtyti, čiulpti, o likusį vašką išspjauti. Tokiu būdu žmogaus organizmas be medaus gaus daugiau lakiųjų aromatinių medžiagų, šiek tiek šviežių žiedadulkių, pikio bei vaško priemaišų. Šios medžiagos vaidina svarbų vaidmenį minėtų susirgimų profilaktikai ir ankstyvosioms ligos stadijoms gydyti.

Profilaktiškai reikėtų suvalgyti per dieną apie 100 g gryno medaus su koriais. Šią dozę patartina suvartoti per 3 ar 4 kartus. Geriausia gryną medų ištirpinti šiltame vandenyje arba arbatoje. Ištirpintas medus geriau įsisavinamas. Pavartojus medų 1-2 mėnesius, reikia padaryti pertrauką.

Medus vartojamas viršutinių kvėpavimo takų uždegimams faringitui, laringitui, sinusitui, tracheitui, ūmiam bronchitui) gydyti. Medus veikia kaip priešbakterinė ir kosulį mažinanti priemonė. Jis geriamas su šiltu pienu, arbata, esant reikalui, galima naudoti kartu ir medikamentus.

Medų naudinga valgyti esant dideliems fiziniams krūviams. Medų rekomenduoja valgyti sportininkams, likus iki varžybų pusei valandos. Medus reguliuoja kalio ir kalcio apykaitą organizme.

Medus praplečia širdies kraujagysles, sergant stenokardija. Praplečia ir kitas kraujagysles, mažindamas kraujo spaudimą, sergant hipertonine liga. Medus mažina kraujospūdį inkstų ligų ir nėštumo metu atsiradusiai hipertonijai. Šiam tikslui rekomenduojama vartoti 3 arbatinius šaukštelius medaus, ištirpintus šiltame virintame vandenyje, ir išgerti po valgio 3 kartus per dieną. Gydymo kursas - 3-4 savaitės.

Bet medaus negalima kaitinti, nes kai temperatūra pasiekia 50 laipsnių, žūsta visa, kas meduje yra vertinga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją