Kaip Eltą informavo Vilniaus miesto savivaldybė, iki gruodžio 15 dienos šiame projekte dalyvaus Mindaugo, S. Daukanto vidurinių mokyklų ir A. Vienuolio gimnazijos auklėtiniai - iš viso apie šešis šimtus 12-14 metų moksleivių. Projektui pasirinktos Naujamiesčio seniūnijoje esančios mokyklos, kadangi šiame rajone yra asocialių asmenų pamėgtos autobusų ir geležinkelio stotys, seniūnijoje gyvena daug rizikos grupės šeimų.

Rūkymas tarp moksleivių yra labai paplitęs ir dažnai nėra vertinamas kaip svarbi problema. Paprastai daugiau dėmesio skiriama narkomanijos prevencijai ir reabilitacijai. Tačiau, specialistų teigimu, būtent tabakas yra įžanginė svaiginimosi priemonė: rūkantis vaikas lengviau ima eksperimentuoti ir su narkotikais. Todėl tarnyba "Parama" siekia vykdyti rūkymo prevenciją, šviesti jaunimą ir teikti nuolatinę pagalbą, o nerūkantiems moksleiviams siūlo tam tikras privilegijas.

Rengiant prevencijos projektą atsižvelgta į tai, kad rūkyti pradeda vis jaunesni moksleiviai, rūkymą jie laiko savo įvaizdžio ir gyvenimo stiliaus dalimi. Paauglių manymu, rūkyti madinga, taip didėja jų prestižas. Projekto rengėjai siekia propaguoti priešingą nuostatą.

Projektas "Rūkyti nemadinga" bus įgyvendinamas remiantis sutarčių metodu - moksleiviai įsipareigos siekti, kad klasė taptų nerūkančia.

Anot projekto iniciatorių, sutarčių metodas šiuo metu yra vienas efektyviausių bei labiausiai paplitusių metodų, kokius taiko daugelis Europos nevyriausybinių organizacijų. Taikant šį metodą, jaunuoliai pasirašo sutartį su atitinkama institucija, įsipareigodami tam tikrą laikotarpį nerūkyti, negerti alkoholinių gėrimų, nevartoti narkotikų.

Savo ruožtu institucija įsipareigoja suteikti įvairias privilegijas jaunuoliams, kurie laikosi sutarties sąlygų. Šiam tikslui pasitelkiami bendruomenės resursai: kino teatrai, maitinimo įstaigos, parduotuvės, sporto klubai suteikia nuolaidų jaunuoliams, dalyvaujantiems projekte.

Kaip nauja prevencijos priemonė, Vilniuje sutarčių metodas bus pritaikytas pirmą kartą. Jo rezultatai bus įvertinti šių metų pabaigoje.