Špinatai kaulams naudingi dėl juose esančių vitaminų K ir A bei magnio. Jų gausu ne tik špinatuose, bet ir kitose žaliose daržovėse, tokiose kaip Briuselio kopūstai ir brokoliai (geriausias vitamino K šaltinis - žiediniai kopūstai).

Kituose maisto produktuose esantis kalcis veikia dar geriau, jei kartu su juo gaunama vitamino K iš špinatu. (Patarimas: špinatus valgykite kartu su kalcio turinčiu maistu). Šis vitaminas mūsų organizmuose padeda kalciui prisitvirtinti prie kaulų matricos.

Įvairiais tyrimais įrodyta, kad vitamino K trūkumas siejamas su padidėjusia osteoporozinių kaulų lūžių rizika. Tiesa, kol kas neįrodyta, ar jo papildai gali padėti sustabdyti prasidėjusį kaulų retėjimą ir atitaisyti jau padarytą žalą. Tačiau faktas, kad špinatai dėl juose esančio didelio vitamino K kiekio gali užkirsti kelią osteoporozės atsiradimui, nors gal ir nėra efektyvi priemonė jos gydymui.

Be vitaminų K, A ir D (pastarasis gaminasi odą veikiant saulės spinduliams), kalcis kaulams neturės beveik jokios teigiamos įtakos. Špinatai naudingi ir tuo, kad juose yra betakarotino, kuris organizme paverčiamas vitaminu A. Šis būtinas organizmo ląstelėms (taip pat ir kaulinėms) augti ir daugintis.

Įdomus faktas - tyrimais nustatyta, kad sintetinės vitamino A formos (papildai) netgi gerokai padidina kaulų lūžių riziką vyresnio amžiaus moterims, kas nebūdinga natūraliems betakarotino ir vitamino A šaltiniams. Tai dar kartą įrodo, kad sveika mityba žymiai pranašesnė už papildų vartojimą.

Žinoma, vien kalcio neužtenka, kad kaulai būtų sveiki ir stiprūs. Špinatuose yra ir daug kaulų sveikatai būtinų mineralų: magnio, vario, mangano, fosforo ir cinko. Pastarasis ypač svarbus. Jis padeda “mineralizuoti” kalcį į kaulą.

1995 m. atlikti japonų tyrimai su gyvūnais parodė, kad kaulų stiprumas (ne formavimasis, dydis, ir pan., kuriems svarbus kalcis) yra susijęs su magnio kiekiu kaule. Šių studijų išvadose teigiama, kad špinatai - vienas geriausių magnio šaltinių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją