„Dėl maisto saugos reikalavimų neatitikimų per 2009 metus buvo uždrausta platinti Lietuvos rinkoje 1,9 t produktų su šokoladu, šokolado ir saldainių dėl cheminių medžiagų migracijos, nustatytų alergenų bei aruodinių kenkėjų. Šie saldumynai buvo importuoti iš Vokietijos ir Ukrainos“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Šveicarijos atsakinga už maisto saugą institucija, norėdama perspėti Europos visuomenę, per RASFF sistemą informavo Europos Komisiją (EK) apie galimą uždusimo riziką keliančius mini želė puodukus, gautus iš Vietnamo. Kompetentingos Šveicarijos institucijos nustatė, kad šių maisto produktų sudėtyje yra tirštiklio E - 425 Konjak (Konjak glukomanano), kurio vartojimas kelia pavojų žmonių sveikatai. EK 2002 metais yra uždraudusi konditerijos gaminių iš drebučių, kuriuose yra maisto priedo E 425 Konjac, importą ir platinimą ES rinkoje.

Prekyba šio tirštiklio turinčiais mini želė puodukais (partijos dydis-9 t., gamintojas Ve Vuong Co, Ltd Hung Hoa Binh Ward, Tan Binh Dis, Hošiminas, Vietnamas), buvo sustabdyta Šveicarijoje tikrinant iš Azijos importuojamus maisto produktus. Šiai saldumynais taip pat prekiavo ir Malaizijos bendrovė A. K. Koh. Preliminariais duomenimis, kitose ES valstybėse ši produkcija nebuvo išplatinta.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) pranešė Europos Komisijai (EK), kad atšaukia 65 pavadinimų amerikietiškų maisto papildų platinimą bei vartojimą dėl jų sudėtyje esančių ingredientų „Superdrol“, „Madol“, „Tren“, „Androstenedione“ ir „Turinabol“, kurie gali būti priskiriami steroidams.

Steroidai gali sukelti daug šalutinių poveikių ar ligų. Iki šiol jokių nusiskundimų iš vartotojų negauta dėl nurodytų maisto papildų vartojimo, tačiau FDA perspėja žmones dėl galimo kenksmingo poveikio naudojant produktus, kurių sudėtyje yra steroidų. Vartotojai turėtų nedelsiant nustoti juos naudoti ir, jei patyrė sveikatos problemų, atsirado nepageidautinų simptomų, skubiai kreiptis į gydytojus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją