Pasak L. Balsio, prezidentė nemano, kad paskelbta informacija galėtų pakenkti Lietuvos santykiams su Jungtinėmis Valstijomis, ir primena, kad prezidento Baracko Obamos administracija ir pati pradėjo eiti atvirumo link, taigi ta politika tėra tęsiama.

ELTA primena, jog B. Obamos administracija yra paskelbusi slaptus memorandumus, kuriuose išsamiai aprašomi CŽV apklausos metodai per ankstesnio JAV vadovo kadenciją.

Anot šalies vadovės atstovo, paskelbtos išvados patvirtino prezidentės įtarimus ir valstybės vadovė pažymėjo, kad šalis turi apsivalyti ir eiti skaidrumo ir atvirumo keliu.

Jau ir anksčiau prezidentė yra minėjusi, kad VSD turi tapti depolitizuota, apsaugota nuo politinio spaudimo. Rengiama nacionalinės žvalgybos koncepcija, kuri taps VSD reformos pagrindu.

R.Juknevičienė: tyrimas nepakenks

Rasa Juknevičienė
Krašto apsaugos ministrė, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narė Rasa Juknevičienė atmeta bet kokias spekuliacijas dėl to, kad parlamentinis tyrimas dėl galimo CŽV kalėjimo buvimo gali pakenkti Lietuvos ir JAV santykiams.

"Atvirkščiai, aš manau, kad kuo skaidresni tarpusavio santykiai, kuo labiau Lietuvos ir kitų panašių į mus valstybių specialiosios tarnybos bus kontroliuojamos, kontroliuojamos demokratiniais principais, kuo mažiau bus spekuliacijų ir galimybių pasinaudojant net ir labai galingų valstybių parama daryti didelę įtaką ir Lietuvos politiniam gyvenimui, tai tuo skaidresni, tuo stipresni tie santykiai tarp mūsų valstybių bus", - komentuodama NSGK išvadas, sakė R. Juknevičienė.

Krašto apsaugos ministrė tvirtino, kad santykiai tarp JAV ir Lietuvos tik stiprėja ir stiprėja labai svarbiuose bendruose projektuose.

"Lietuva turi tapti europietiška, NATO standartus atitinkančia valstybe ta prasme, kiek ji sugeba kontroliuoti savo specialiąsias tarnybas. Jų darbas negali būti stabdomas kaip nors ir trukdoma joms dirbti, jos turi normaliai ramiai dirbti savo darbą įstatymų nustatyta tvarka", - sakė NSGK narė R. Juknevičienė.

Parlamentinį tyrimą atlikęs NSGK nustatė, kad galimybės veikti tokiam kalėjimui Lietuvoje buvo - buvo tam tinkamos patalpos, galimybės kirsti Lietuvos sieną, su CŽV susiję orlaiviai, buvo sudarytos sąlygos išvengti muitinės patikrų, o aukščiausi šalies vadovai apie tai buvo arba neinformuojami, arba informuojami paviršutiniškai. NSGK nenustatė, ar buvo Lietuvoje realiai kalinami asmenys.

NSGK nutarė kreiptis į Generalinę prokuratūrą ir prašyti ištirti, ar buvę Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovai Mečys Laurinkus, Arvydas Pocius ir atleistasis generalinio direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas neviršijo įgaliojimų.

ELTA primena, kad M. Laurinkų prezidentė Dalia Grybauskaitė nurodė atšaukti iš ambasadoriaus Gruzijoje pareigų. Jis VSD vadovavo nuo 1998 birželio iki 2004 balandžio pabaigos.

A. Pocius VSD vadovavo 2004-2007 metais. Jis buvo atleistas, kai buvo patvirtintos nepalankios VSD parlamentinio tyrimo išvados. Po to jis pasirinko advokato karjerą.

Iš VSD generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigų šių metų rugpjūtį atleistas D. Dabašinskas ir paskirtas ministru patarėju ambasadoje Kijeve.

NSGK narys socialdemokratas Juozas Olekas neatmetė galimybės, kad po šio tyrimo gali būti ir daugiau atleidimų.

Seimo NSGK Turniškėse apklausė kadencijas baigusius prezidentus Algirdą Brazauską ir Valdą Adamkų. Raštiškai buvo apklausta ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, primena ELTA.

Komitetui liudijo nušalintasis prezidentas, europarlamentaras Rolandas Paksas, buvęs VSD vadovas Povilas Malakauskas, buvę Seimo vadovai Artūras Paulauskas ir Česlovas Juršėnas, buvęs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, buvęs prezidento V. Adamkaus patarėjas Albinas Januška, buvęs Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento vadovas Gintaras Bagdonas, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis, buvęs krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius ir kiti.