"Kad nespręstume subjektyviai, pažvelkime į skaičius. Iš 158 vadinamųjų Europos Sąjungos ambasadų tik vienai vadovauja naujoji ES narė", - sakė T.H.Ilvesas lenkų dienraščiui "Gazeta Wyborcza".

Estija ir Lenkija yra tarp tų 10 valstybių, kurios ES narėmis tapo 2004-aisiais, kartu su Lietuva, Latvija, Čekija, Vengrija, Slovakija ir Slovėnija iš buvusio komunistinio bloko; tada į ES įstojo dar Kipras ir Malta.

Pagal galiojančią ES sistemą, Bendrijos vykdomajame organe - Europos Komisijoje (EK) - yra po vieną atstovą iš kiekvienos ES narės. ES diplomatinės misijos atstovauja EK užsienyje.

Lygybės nematyti ir pažvelgus į "generalinius direktoratus", kurie atlieka civilinės tarnybos funkcijas Europos Komisijoje, pažymėjo T.H.Ilvesas.

"Europos Sąjungoje yra 41 generalinis direktoratas. Mes, esame joje jau šeštus metus, o nė vienam direktoratui nevadovauja nė vienos naujosios ES narės atstovas. Tokie yra skaičiai, ne plepalai", - pabrėžė jis.

"Pone Van Rompuy, prašau, paaiškinkite tai man, maldauju jūsų! Kodėl yra šitaip? Aš nesuprantu," - kreipėsi T.H. Ilvesas į belgą Hermaną Van Rompuy, kuris tapo pirmuoju ES prezidentu.