Prezidentūros pakeltas į Lietuvos elito rangą, V.Šustauskas iškart po iškilmių kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su reikalavimu išsiaiškinti, kas jį sekė ir paskelbė visuomenei apie jo ir A.Sedlicko susitikinėjimus su Kauno "daktarų" atstovu "Guzu".

Kitą kartą operatyvinių tarnybų darbuotojai, sekdami "daktarus", turės būti atidesni ir lankstesni: pamatę, kad sekamieji atėjo į susitikimą su Seimo nariais ar šiaip garsiais politikais, jie privalės kuo toliau skuosti nuo tos derybų vietos, kad nekiltų dar vienas sekimo skandalas.

Ypač keblu teisėsaugininkams dirbti Kaune, kur ir prasidėjo Lietuvos politikos ir kriminalinio pasaulio konvergencija. Šiuo tarptautiniu terminu (lot. convergere - "suartėti, sueiti") nusakomas reiškinys, kai skirtingos kilmės, negiminingi organizmai įgyja panašią sandarą ir funkcijas.

Kaune jau nieko nestebina, kai Henriko Daktaro sūnus Enrikas Daktaras pagal V.Šustausko Lietuvos laisvės sąjungos sąrašą pernai buvo išrinktas į Kauno miesto savivaldybės tarybą. Šis buvęs lokalus kaunietiškas fenomenas persimetė ir į kitas partijas - sušustauskėjusio liberalo R.Sedlicko pavyzdys čia ne vienintelis.

Prieš Enriką Daktarą Kauno savivaldybės taryboje buvo Karolis Brudersas, V.Šustausko dešinioji ranka ir "smegenys". Šis buvęs Kauno mero V.Šustauko patarėjas ir įtakingas savivaldybės tarybos narys (vadovavęs jos biudžetui ir finansams) iki šiol dirba "Kauno vandenų" valdybos sekretoriumi. Jo karjeros nesužlugdė atskleisti faktai apie jo artimumą Kauno "daktarams" ir net tai, kad jo sūnus Vilhelmas (dabar miręs) buvo vienos Vilijampolės nusikaltėlių gaujų lyderis.

Negana to: iš V.Šustausko K.Brudersą perėmė dabartinis Kauno meras centristas Arvydas Garbaravičius, paskyręs jį savo visuomeniniu patarėju. K.Brudersas priimtas ir į Centro sąjungos (prieš jai susijungiant su liberalais) Kauno skyrių. Šis "daktarų" žmogus turi nemažai įtakos miesto savivaldybės personalo ir finansų reikalams.

Todėl kaip šauksmas tyruose nuskambėjo Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato oficialus perspėjimas Lietuvos Respublikos įstatymo vardu Karoliui Brudersui (jau antrasis, pirmasis - 1999 m.).

Tokie perspėjimai įteikiami asmenims, kurie įtariami bendradarbiavimu su nusikalstamais susivienijimais, organizuotomis nusikaltėlių grupėmis arba jų rėmimu. Tačiau ką reiškia perspėjimai asmenims, kurie už valdžios stalo įsitaisę tvirčiau nei partijos - jos ir merai keičiasi, o brudersai išlieka. Kol kas tik Kaune - kada jų laukti Vilniuje?

Pirmadienio "Ekstroje" taip pat skaitykite: