Praeitą savaitę Finansų ministerija pasirašė sutartis su bankais, kurie teiks būsto kreditus asmenims ar šeimoms, turintiems teisę į valstybės paramą pagal Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymą. Kreditus teiks Vilniaus bankas, „Hansabankas“, „Nord/LB Lietuva“ ir „Parex“ bankai.

Kadangi Vilniaus savivaldybė dar neturi duomenų, kokiomis sąlygomis bankai teiks lengvatines paskolas, dėl galimybės gauti būsto kreditą gyventojai prašomi pirmiausia kreiptis į minėtus bankus. Po to vilniečiai, galintys pretenduoti į valstybės paramą bei būsto kreditą banke, turėtų kreiptis į miesto savivaldybę ir pateikti prašymą. Savivaldybės tarnautojai patikrins, ar besikreipiančiajam priklauso valstybės parama, ir išduos atitinkamą pažymą.

Pagal Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymą, teisę į valstybės remiamus būsto kreditus turi pilnamečiai našlaičiai iki 35 m., I ar II grupės invalidai arba šeimos, kuriose yra I ar II grupės invalidų ar vaikas invalidas. Šiai grupei valstybė padengs 20 proc. suteikto kredito.

Valstybės remiamas paskolas taip pat galės gauti jaunos šeimos, auginančios vieną ar daugiau vaikų (įvaikių), šeimos, auginančios 3 ir daugiau vaikų ar įvaikių ir šeimos, kuriose vienas iš tėvų yra miręs. Jiems valstybė padengs 10 proc. suteikto kredito.

Šiemet valstybės skirtas paskolų limitas 4 kartus mažesnis nei praėjusiais metais ir sudaro 100 mln. litų. Iš jo didžiausias paskolų limitas nustatytas Vilniaus miesto savivaldybei – 29,5 mln. litų. Kauno miestui skirta 15,5 mln. litų, Klaipėdai – 7,85 mln. litų, Panevėžiui – 3,1 mln. litų.