Kartais mes pradedame daryti už savo vaikus tai, ką jie paprastai daro patys. Tokia rutina gali sukelti mums susierzinimą, išsekinti ir atimti bet kokias paskatas. Tačiau taip neturi būti.

Ryto kova

Vaikai gali priešintis rytinei rutinai, ginčydamiesi dėl pusryčių maisto ar stalo dengimo, ginčydamiesi, kokius drabužius dėvėti arba išdykaudami tuomet, kai mums laikas išeiti iš namų.

Vaikai dažnai siekia mūsų dėmesio rytais, būtent tuomet, kai mes skubame atlikti visus darbus ir laiku išvažiuoti iš namų. Jie greitai išmoksta, kad priešindamiesi, ginčydamiesi ar mums trukdydami jie sulaukia mūsų dėmesio, kai mes juos raginame, barame ar baudžiame.

Vaikai greitai pastebi, kad mes skiriame jiems daugiau dėmesio tuomet, kai jie priešinasi, nei tuomet, kai jie bendradarbiauja. Šie rytiniai sunkumai gali kilti netgi tada, kai šiaip vaikai susilaukia ir pakankamai dėmesio.

Ką daryti? Išmokite pagrindus

Pasirūpinkite, kad visi gerai išsimiegotų ir atsikeltų pakankamai anksti, kad išvengtumėte skubėjimo. Jeigu atsikeliate nepailsėję, tikrai sulauksite bėdų. Skirkite laiko keletą minučių pabūti ramiai kartu prieš išvažiuojant iš namų.

Norėdami sutaupyti laiko ryte, kai ką pasidarykite iš vakaro. Po vakarienės, pavyzdžiui, paruoškite priešpiečių paketėlius ir palikite juos nakčiai šaldytuve. (Paprašykite vaikų padėti, jeigu jie gali.) O sutvarkę stalą po vakarienės padenkite stalą pusryčiams.

Paprašykite savo šeimos narių maudytis, praustis po dušu, plauti galvą iš vakaro, jeigu tai įmanoma. Jeigu jūsų vaikas niekaip negali išsirinkti, ką jam apsirengti, padėkite jam išsirinkti drabužius iš vakaro prieš einant miegoti. Prie durų padėkite batus ir taip apsisaugosite nuo galimų ašarų ryte.

Paskatinkite vaikus iš vakaro susikrauti kuprines. Tokiu būdu jie paskutinę minutę nekaišios jums pasirašinėti raštelių, neprašinės pinigų priešpiečiams ir neieškos kažkur dingusios sąsiuvinio su namų darbais.

Jeigu mažas vaikas linkęs dykinėti, jums reikėtų jį stebėti ir dažnai priminti, ką jis turėtų padaryti. Kai jūs esate užsiėmusi virtuvėje ir vaiko kambarys yra kitame aukšte, tegul jis rengiasi šalia jūsų, kad galėtumėte jį prižiūrėti.

Kai ateina laikas sėstis prie stalo pusryčiams, išjunkite televizorių arba radiją ir padėkite į šalį laikraštį ir mėgaukitės laiku, praleidžiamu su šeima.

Efektyvus būdas paskatinti vaikus labiau su jumis bendradarbiauti ryte yra pažadėti jiems kartu praleisti laiko, kai jie bus pasiruošę. Tai reiškia, kad jums gali tekti pakeisti savo rutiną ir išpildyti savo pažadą prieš išeinant iš namų.

Prie savo kasdieninės dienotvarkės pridėkite papildomas 10 ar 15 minučių. Jeigu vaikas susiruošia laiku, praleiskite tą laiką skaitydami jam knygą, kalbėdamiesi ar užsiimdami kažkokia kita veikla, kurios metu visas jūsų dėmesys bus skirtas tik jam.

Nusistatykite pagrįstus lūkesčius: tikėkitės, kad jūsų vaikai padarys tai, ką jie geba padaryti, pavyzdžiui, nusiprausti ir apsirengti savarankiškai, jeigu jie yra pakankamai suaugę. Tai gali būti nepagrįstas lūkestis mažesniems vaikams. Vienu metu skirkite vaikui po vieną užduotį, kad ji galėtų būti įgyvendinta.

Neįtikinėkite, nesiginčykite, nediskutuokite ir nepriekaištaukite: pasakykite vaikui konkrečiai, ko tikitės (suvalgyti pusryčius, užsidėti kojines ir t.t.) ir nueikite šalin, jeigu jis priešinasi. Vaikai turi suprasti, kad priešinimasis neleidžia jiems gauti tėvų dėmesio. Gali būti naudinga kas maždaug penkias minutes priminti vaikui, ko iš jo tikimasi. Kai vaikai bendradarbiauja, tėvai turėtų nedelsiant parodyti jiems savo pasitenkinimą.

Kai vaikai pakankamai paauga ir gali prisijungti prie šeimyninių pokalbių, susėskite drauge, galbūt iš vakaro, ir pasikalbėkite, ką galite padaryti, kad rytai taptų patogesni ir malonesni.

Jeigu vaikas su jumis nebendradarbiavo, pasinaudokite papildomomis 10-15 minučių ir padėkite jam susiruošti su kiek įmanoma mažiau irzlumo. Nesibarkite, neplepėkite, tiesiog darykite tai, kas būtina, kad išeitumėte iš namų laiku.

Nesitikėkite stebuklų: gali prireikti ne vieno ryto, kol pradės veikti naujoji sistema. Tačiau vadovaujantis šiais patarimais jūsų vaikai greitai suvoks, kad gali sulaukti deramo jūsų dėmesio, kai jie su jumis bendradarbiauja. Tuo tarpu:

Nesustiprinkite neigiamo elgesio skirdami pernelyg didelio dėmesio nebendradarbiaujančiam vaikui ir pažadėkite (bei laikykitės pažado) praleisti kartu laiko, jeigu rytinė rutina klojasi sklandžiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją