Vilniaus valdžia skaičiuoja, kad 14 500 kvadratinių metrų ploto pastato pardavimo sandorio suma gali siekti 80-100 mln. litų. Pardavusi pastatą, reikiamas patalpas savivaldybė nuomotųsi iš naujųjų pastato savininkų. Nuomos kaina esą priklausytų nuo rinkos ir šiuo metu siektų apie 55 Lt už kvadratinį metrą.

„Lietuvoje tai naujas procesas, bet pasaulyje absoliučiai normalus dalykas, kai fondai išperka valstybės ar savivaldybės turtą, o po to jį tos organizacijos nuomojasi“, - antradienį žurnalistams sakė Vilniaus meras Vilius Navickas. Esą Švedijoje tokiu būdu parduoti teismų, policijos, prokuratūros pastatai.

Pasak V. Navicko, pardavimo sąlygos bus rimtos, griežtos, pastatą galės įsigyti ne mažos įmonės, o tik patyrę, dideli, gerą reputaciją turintys fondai. Pagrindinė pardavimo sąlyga – pastatas turės būti nuomojamas ne mažiau nei 30 metų, savivaldybė turės pirmumo teisę jį išsipirkti.

Įvykdžius sandėrį gauti pinigai bus naudojami esamoms skoloms užkamšyti, vėluojančioms algoms mokėti, darželių ir mokyklų renovacijai. V. Navickas tikisi, kad atidavus likusią 20 mln. paskolą už savivaldybės pastato statybą, liks 70-80 mln. Lt.

„Mes neieškome naujų burbulų. Kokie gali būti geresni laikai? Visi ekspertai sako, kad tokio burbulo, koks buvo, daigiau nebus“, - į klausimą, ar dabar tinkamas metas parduoti savivaldybės pastatą, atsakė V. Navickas. Pasak jo, atėjus geresniems laikams, jei bus poreikis, bus galima pastatą vėl išsipirkti. Savivaldybės pastatą ketinama parduoti dar šįmet.

Pritartų ir Seimo rūmų pardavimui

V. Navicko teigimu, ne taip svarbu, ar sėdima nuomotame, ar savame pastate, svarbu - teikti paslaugas miestiečiams. „Šiandien situacija tokia, kad finansiniai srautai mums neleidžia normaliai atlikti daugelio funkcijų. (...) Čia kaip ir nėra alternatyvos“, - teigė Vilniaus meras.

V. Navickas neigė opozicijos priekaištus, kad viskas daroma slaptai – esą pirmą kartą visą savivaldybės turtą galima rasti internete. V. Navicko teigimu, vykdoma turto reforma – atsakas į ankstesnės valdžios įsiskolinimus.

Esą pastaraisiais metais savivaldybės įsiskolinimai nuolat didėjo, o dabar siekia 760 mln. Lt.

Tokia situacija, pasak mero, verčia ieškoti tam tikrų sprendimų. Antra, sako jis, savivaldybė turi susitelkti į viešųjų paslaugų teikimą, o ne turto valdymą.

Vilniaus mero teigimu, savivaldybės pastatas galbūt būtų parduodamas ir tuomet, jei savivaldybės skolų nebūtų - esą tai – „normalaus valdymo dalis“. V. Navickas „labai teisingai“ sureaguotų, jei savo pastatą parduotų ir Seimas.

„Esame 8 mėnesius valdžioje. Ar buvo nors vienas korupcijos pavyzdys?“, - įtarimus dėl proceso metu galimos korupcijos atmetė V. Navickas.

DELFI primena, kad 2004 m. Konstitucijos prospekte išdygusio savivaldybės dangoraižio statyba kainavo per 74 mln. Lt, jo kreditą savivaldybė įsipareigojusi padengti per 14 metų - savivaldybei dar likę išmokėti 20 mln. Lt paskolos. Per metus savivaldybė už pastato nuomą savo įmonei, pastato savininkei „Vilniaus kapitalinė statyba“ moka apie 7,9 mln. litų.

Galutinį sprendimą dėl 20 aukštų pastato pardavimo turėtų priimti Vilniaus miesto taryba.

Spalio viduryje savivaldybė pranešė apie planus parduoti jai priklausančias įmones.