Lankstūs žmonės lengviau atlieka sudėtingesnius judesius, išvengia traumų, turi stipresnius sąnarius, raumenis. Manoma, kad lankstumo praradimas siejamas su ankstyva senatve. Jei jėga ir ištvermė senstant greitai nemenkėja, tai lankstumas prarandamas ypač greitai.

Lankstumą lemiantys veiksniai

Lankstumą lemia vidiniai ir išoriniai veiksniai. Vidiniai veiksniai: sąnario struktūra, raumenų, sausgyslių, raiščių elastingumas. Lankstumui turi įtakos ir išoriniai veiksniai: amžius, lytis, emocinė būsena.

Amžius

Ne kartą teko pastebėti, kad lanksčiausi maži vaikai. Didžiausi lankstumo didėjimo tempai stebimi 7-10 metų vaikams, o mažėjimas pastebimas apie 30-uosius metus

Lytis

Genetiškai moterys lankstesnės už vyrus. Kai kurių autorių duomenimis, mergaičių sąnariai 20-30 proc. paslankesni negu berniukų.

Emocinė būsena

Kiekvieno žmogaus darbingumas paros metu nevienodas. Nakties, ramybės metu daugumos organų funkcijos žymiai sulėtėja. Ryte jaučiamas sąnarių sąstingis, o lanksčiausi ir darbingiausi esame - 12-14 val.

Lankstumo lavinimas

Sunkiais fiziniais pratimais sąnario lankstumo nepakeisime. Be to, sąnariams dažnai būna ir per didelė apkrova. Ugdant lankstumą svarbu ne jėgą ir didelis fizinis krūvis, o ramūs ir nesudėtingi įvairūs tempimo pratimai, kurie tvirtina sąnarių raiščius, gerina elastingumą. Taigi lankstumas ugdomas gana nesunkiai. Atliekant lankstumo pratimus geriausiai ir greičiausi vystosi pečių, alkūnės, kelių ir čiurnos sąnarių lankstumas, lėčiau - stuburo ir dubens sąnarių.

Lengviausias būdas išjudinti nelanksčius sąnarius

Veiksmingiausia derinti raumenų susitraukimo, atpalaidavimo ir tempimo pratimus. Labai svarbu teisingai tempti raumenis. Tai yra visai nesudėtinga, tereikia tik atsipalaiduoti. Raumenys tempiami taisyklingai, kai jie yra atpalaiduoti ir tempimas atliekamas iš lėto, tolygiai, sutelkus dėmesį būtent į tempiamų raumenų grupę. Jokiu būdu nereikia tempti iki skausmo, spyruokliuoti ar atlikti staigius judesius.

Atliekant kasdien tempimo pratimus keičia ne tik kūnas, bet ir savijauta. Juk kur kas geriau jaučiamės, kai jaučiame sutvirtėjusius kojų, rankų, nugaros ir pilvo raumenis.

Pasiektas lankstumas išsilaiko, jeigu jis nuolat palaikomas lankstumą didinančius pratimus. Kitu atveju, po 3 mėn. vėl būsime praradę lankstumą ir jausime sąnarių sąstingį.

Nepamirškite!

Tempimo pratimais reikia mėgautis. Tuomet greitai pastebėsite, kad kiekvieną kartą atliekant tempimo pratimus, jie tampa vis lengvesni, ir kuo labiau mėgausitės tempiant, tuo maloniau juos daryti.