„Solidarumo“ profsąjungos aktyvistas ir 1997-2001 m. premjeru dirbęs J. Buzekas EP lyderiu buvo išrinktas liepą, į pirmą posėdį susirinkus naujiesiems europarlamentarams. Šias pareigas jis eis dvejus su puse metų.

Į savo komandą J. Buzekas, be kitų specialistų, pasikvietė ir A. Pranckevičių. Anksčiau jis dirbo EP ryšių su Rusija, Ukraina ir Baltarusija administratoriumi, o šiemet keliems mėnesiams perėjo į Užsienio reikalų komitetą.

Lietuvis dirbs EP pirmininko išorinės politikos komandoje ir patarinės Rytų politikos, ES plėtros strategijos, saugumo bei gynybos klausimais. A. Pranckevičiaus kompetencijai priklausys tokie regionai kaip Rusija, Rytų partnerystės šalys, Baltijos ir Šiaurės valstybės, Vakarų Balkanai, Turkija, Lotynų Amerika.

EP vadovas pirmininkauja plenarinėms sesijoms bei Pirmininkų sueigos posėdžiams. Jis taip pat užtikrina EP Darbo tvarkos taisyklių taikymąsi, pristato Parlamento nuomonę Europos Vadovų Taryboje bei atstovauja parlamentui tarptautiniuose reikaluose. Kartu su ES Tarybos pirmininku EP pirmininkas pasirašo visus teisės aktus, priimtus pagal bendro sprendimo procedūrą, taip pat ES biudžetą.

Europarlamente A. Pranckevičius pradėjo dirbti 2006-ųjų pradžioje, iki tol pusantrų metų patarinėjo Lietuvos vadovui V. Adamkui. Prie prezidento komandos jis prisijungė baigęs tarptautinius santykius Colgate universitete (JAV) ir Paryžiaus politikos studijų institute, nors po mokyklos suspėjo pabūti ir žurnalistikos studentu Vilniaus universitete.

Šių metų kovą A. Pranckevičius buvo išrinktas išrinktas Belgijos lietuvių bendruomenės pirmininku. „Tikiuosi viską kažkaip suderinti, nors ir bus sunku", - kalbėdamas apie ligšiolinę visuomeninę veiklą ir naujas atsakingas pareigas teigė lietuvis.