UAB RUNTECH įregistruota liepos 30-ąją. Oficialus jos buveinės adresas Kaune – Kalvarijos g. 38. Jos direktorius ir vienintelis akcininkas – M. Muliukovas. Beje, jo vadovaujamo centro „Atom-Inovacii“ logotipe yra angliškas užrašas „RUssian Nuclear TECHnology“ – iš didžiųjų raidžių gaunasi Lietuvoje įregistruotos įmonės pavadinimas. Taip pat vadinasi ir „Atom-Inovacii“ tinklalapis.

DELFI konsultavę specialiųjų tarnybų darbuotojai sako, jog dar anksti daryti išvadas apie šios įmonės tikslus – reikia palaukti, kol ji ims veikti: kokia bus jos veikla, kokiu kapitalu ji naudosis ir t.t. RUNTECH įstatuose surašytos veiklos kryptys abstrakčios: prekyba, paslaugų teikimas, konsultacijos, tarpininkavimas.

Pasak pareigūnų, Rusijoje kartais suimami didelių valstybinių įmonių aukštas pareigas užimantys darbuotojai, užsienyje įsteigę įmones: schema paprasta – valstybinė įmonė iš užsienyje esančios bendrovės ką nors perka gerokai permokėdama, o didžiulis pelnas atitenka tos bendrovės (ar bendrovių) tikrajam savininkui. Tačiau paprastai tokios bendrovės užsienyje steigiamos ne savo vardu.

Federalinio savaitraščio „Rossiskije vesti“ (kurio vienas iš steigėjų – Rusijos prezidento administracija) internetinės versijos vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Jermolajevas, kalbėdamas apie aukštas pareigas valstybinėse įmonėse užimančių darbuotojų galimybę steigti savo bendroves užsienyje, DELFI sakė: „Švelniai tariant, tai neskatinama. Tai kompromituoja. Dėl to gali būti atimta teisė dirbti su valstybės paslaptimis ir tai gali tapti pretekstu patikrinimui dėl galimos korupcijos“.

„Į Lietuvą lenda „Rosatom“. Tai gali būti susiję su Ignalinos atominės elektrinės uždarymu arba su galimu naujos elektrinės statymu“, - kitą galimybės neatmeta mūsų specialiųjų tarnybų darbuotojai.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas, sužinojęs apie RUNTECH atsiradimą Lietuvoje, DELFI sakė: „Žinome, kad Rusija ir anksčiau turėjo įvairių planų, susijusių su Lietuvos atomine energetika. Remdamasis informacija, kuria disponuoju, galiu pasakyti, kad norai buvo, įmonės, susijusios su energetika plačiąja prasme, steigiamos, registruojamos, naujos atsiranda, bet susijusių su atomine energetika nebuvo“.

„Rosatom“ Spaudos tarnybos departamento direktorius Sergejus Novikovas, paklausus, ar koncerno darbuotojams nedraudžiama steigti nuosavų bendrovių užsienyje, DELFI paaiškino, jog bet kokia „Rosatom“ darbuotojų veikla užsienyje turi būti „suderinta“. Tačiau sužinojęs, jog kalbam apie M. Muliukovą, S. Novikovas pareiškė, kad šis žmogus nėra „Rosatom“ darbuotojas, nes centras „Atom-Inovacii“ nesąs koncerno padalinys.

Bet paskui S. Novikovui teko pripažinti, kad M.Muliakovo vadovaujamas centras buvo įsteigtas „Rosatom“ priklausančiame mokslinių tyrimų institute. Šis institutas vėliau buvo išformuotas (DELFI žiniomis, šių metų pavasarį), bet „Atom-Inovacii“ išliko. Pasak S. Novikovo, centras tapo akcine bendrove, todėl nesąs koncerno dalimi. Tačiau paklaustas, kam priklauso akcijos, departamento direktorius pareiškė, kad jam tai „sunku pasakyti“.

Tačiau pats M.Muliukovas, kalbėdamas su DELFI, paneigė S. Novikovo teiginį, jog jiedu – ne to paties koncerno darbuotojai. Pokalbio pradžioje susirūpinęs dėl informacijos apie jo naująją įmonę nutekėjimu, paskui jis ėmė siūlyti klausimus raštu siųsti į „Rosatom“ spaudos tarnybą.

- Noriu paklausti apie Jūsų bendrovę, neseniai įregistruotą Lietuvoje.

- Apie tą, kuri stato Baltijos atominę elektrinę?

- Apie Kaune registruotą RUNTECH.

- Iš kur jūs gavote informaciją apie mane ir apie mūsų firmą?

Dar kelis kartus paklausęs to paties M. Muliukovas iškėlė sąlygą – atsakinėsiąs į klausimus, jei jam bus atskleista, kaip DELFI sužinojo apie kaunietiškąją RUNTECH. Ir pasiūlė kreiptis į „Rosatom“ spaudos tarnybos vadovą: „Galite kreiptis į jį raštu. Jis jums atsakys – persiųs man, kad parengčiau atsakymą. Mūsų struktūra gana disciplinuota, mes dirbame darniai“.