Palyginimui, Lietuva dėl istorijos kataklizmų kaip nepriklausoma valstybė Europoje varžysis tik 10-ą sykį. Bulgarija D grupės varžybose Vroclave žais drauge su mūsiškiais, turnyro šeimininke Lenkija ir Turkija.

Pristatome trečiuosius lietuvių varžovus.

Garbinga istorija

Bulgarijos vyrų krepšinio rinktinė, vadinama „liūtais“, šiuo metu FIBA reitinge užima 56-ąją poziciją. Bulgarai keturis kartus dalyvavo olimpiadose (1952, 1956, 1960 ir 1964 m.), sykį – pasaulio čempionate (1959).

Po debiuto Europos čempionate (1935) bulgarai nuolat ir nuosekliai tęsė savo pasirodymus žemyno krepšinio forumuose. Po antro pasaulinio karo daugiau negu 30 metų (1947-1979 m.) jie nepraleido nė vieno turnyro.

Praėjusio amžiaus šešto-septinto dešimtmečio sandūroje Bulgarija pagaliau pasipuošė ir Europos čempionato medaliais. 1957 m. Sofijoje vykusiame turnyre bulgarai iškovojo sidabrą, o dar po ketverių metų (1961) – užėmė trečiąją vietą.

Keičiantis Europos politinei sistemai ir prasidėjus XXI amžiui bulgarai vis rečiau ėmė patekti į finalų etapus (1985, 1989, 1991, 1993, 2005 ir 2009).

Bulgarai labai didžiuojasi tuo, kad turėjo savo atstovą ir pajėgiausioje pasaulio krepšinio lygoje NBA. 203 cm ūgio puolėjas Georgijus Gluškovas 1985-1986 m. sezone žaidė „Pheonix Suns“ klube (vid. 4,9 tšk. ir 3,3 atk. kam.) ir keturis kartus dalyvavo Europos čempionatuose (1979, 1985, 1989 ir 1991).

Remiasi amerikiečiais

Bulgarija taiko kosmopolitinį rinktinės formavimo modelį. Komandai jau atstovauja 25 metų 188 cm ūgio amerikietis Ibrahimas Jaaberas iš italų Rimos „Lottomatica“ klubo, galintis rungtyniauti ir įžaidėjo, ir atakuojančio gynėjo pozicijoje.

Bulgarijos krepšinio federacija (BKF) laukia, kad piliečių pasai iki 2009 m. Europos čempionato pradžios bus išduoti dar dviem JAV gimusiems krepšininkams - Andre Owensui ir Earlui Jerrodui Rowlandui.

Tačiau Bulgarijos rinktinėje galės būti tik vienas jų, nes, pagal FIBA taisykles, komandų sudėtyse gali būti tik vienas natūralizuotas krepšininkas.

Pranašumą žaisti Lenkijoje turi jau metus Bulgarijai atstovaujantis I. Jaaberas. Tiesa, jam duris į rinktinę gali užverti tik nuolat sportininką persekiojančios traumos. I. Jaaberas ketino dalyvauti NBA vasaros lygoje Las Vegase, bet vėl susižeidė.

Kiti amerikiečiai sveiki ir pasirengę tapti visaverčiais „bulgarais“. Beje, bulgarų federacija svarstė net 7 amerikiečių, pretenduojančių įsigyti Europos sąjungos valstybės piliečio pasą, kandidatūras.

A. Owensas (28 metų, 193 cm ūgio, atakuojantis gynėjas) praėjusį sezoną žaidė Belgrado „Crvena Zvezda“ klube (vidutiniškai 11 tšk., 3,1 atkovoto kamuolio ir 2,9 rezultatyvaus perdavimo Adrijos lygoje), o ankščiau bandė prasimušti į NBA, kur praleido kelis sezonus „Golden State Warriors“ ir „Indiana Pacers“ klubuose.

Į Bulgarijos rinktinės stovyklą A. Owensas atvyko tiesiai iš JAV „Detroit Pistons“ klubo, su kuriuo dalyvavo NBA vasaros lygos rungtynėse.

E. J. Rowlandas (26, 191 cm, įžaidėjas) praėjusiame Vokietijos čempionate Bonos „Telekom“ klubui vidutiniškai pelnydavo po 13,5 taško, atkovodavo po 3,3 kamuolio, atlikdavo po 3,4 rezultatyvaus perdavimo ir perimdavo po 1,2 kamuolio per mačą.

Jis anksčiau yra gynęs Rygos „Barons“ (Latvija) ir Kvakenbriukio „Artland Dragons“ (Vokietija) komandų spalvas. Karjerą užsienyje E. J. Rowlandas pradėjo Australijoje „Sidney Kings“ ir „Townsville Crocodiles“ klubuose.

„Mums reikalingas lyderis, kuris moka vadovauti komandai ir sugeba pats pelnyti taškus“, - mįslingai apie vieną iš trijų amerikiečių, kurį turės pasirinkti, kalba Bulgarijos rinktinės vyriausiasis treneris Pini Gershonas.

Rinktinės ryškiausia žvaigždė – žydų treneris P. Gershonas

Bulgarijos nacionalinės rinktinės vyriausiuoju treneriu 2007 m. gruodį paskirtas 57-erių metų žydas P. Gershonas. Jis rengia komandą „EuroBasket2009“ turnyrui Lenkijoje, į kurį pats ekipą ir išvedė per atrankos varžybas, ir yra asmeniškai atsakingas už jos rezultatus.

Charizmatiškas, sumanus, tvirto charakterio ir ambicingas P. Gershonas yra vadinamas vienu geriausių šiuolaikinių Europos trenerių. Kol kas BKF prezidentas Michailas Michovas ir vykdantysis direktorius Ivanas Cenovas patenkinti šiuo pasirinkimu.

Po to, kai Bulgarija neįveikė atrankos barjero į 2007 metų Europos čempionatą Ispanijoje, iš vyriausiojo trenerio pareigų buvo atleistas Rossenas Barčovskis. Taip pat iš rinktinės buvo pašalinti ilgamečiai jos nariai 30-mečiai įžaidėjai Julianas Radionovas ir Jordanas Bozovas bei sunkieji krašto puolėjai 33-ejų metų Georgijus Davidovas ir 36-erių metų Dimitaras Dimitrovas.

P. Gershonas žymus savo kandumu ir įžeidimais varžovų komandoms, žaidėjams ir ypač aistruoliams. Karšto būdo treneris dažnai įsivelia į konfliktus dėl savo „plačios burnos“, tačiau jo aštrūs posakiai ilgainiui tampa krepšinio tautosaka.

Diktatoriškas P. Gershono būdas dar kartą išryškėjo, kai jis iš stovyklos atleido vieną labiausiai patyrusių žaidėjų, sunkųjį krašto puolėją Kalojaną Ivanovą iš ispanų Menorkos „ViveMenorca“ klubo, o solidarumo vardan rinktinę paliko ir jo brolis dvynis Dejanas iš italų Montegranaro „Premiata“ ekipos, kuris buvo vienas rezultatyviausių bulgarų žaidėjų per kontrolinius mačus.

Po savaitės žydas grąžino dvynius į rinktinę ir privertė krepšininkus jo atsiprašyti pokalbyje prie šešių akių. Federacijos sportinė techninė komisija įteisino P. Gershono sprendimą ir dar nubaudė brolius Ivanovus finansiškai - Kolojanas gaus 50 proc. mažesnę premiją už dalyvavimą Europos čempionate, o Dejanas – 10 proc.

Dar kartą buvo pademonstruota, kas yra „gaujos vadas“.

„Mes tikimės Bulgarijos vyrų krepšinio atgimimo ir gerų rezultatų, - save ir savo darbdavius drąsina P. Gershonas. – Turime svajonę patekti jei ne į Londono olimpiadą, tai į kitas - 2016 metų žaidynes – tikrai.“

Tikslas – viena pergalė grupėje

Treneris P. Gershonas džiaugiasi tuo, kad jo vadovaujama rinktinė yra laikoma Europos čempionato autsaidere.

„Tai mums tik papildomas pliusas. Tegu varžovai mūsų neįvertina, tegu vadina mus autsaideriais. Įtampą čempionate jaus visi. Bulgarų niekas nesmerks, jei mums ir nepasiseks, o lietuviams, turkams ar lenkams tai bus tikra tragedija“, - mano treneris.

Krepšinio specialistas iš Izraelio patenkintas, kad pirmas rungtynes Europos čempionate žais su lenkais.

„Labai naudinga, kad pirmas rungtynes lenkai prieš savo publiką žais su Bulgarija. Mums reikalinga nors viena pergalė grupėje, kuri gal būt leistų patekti į antrą turnyro etapą. Taigi vienas laimėjimas D grupėje - ir yra Bulgarijos rinktinės „programa minumum“, - aiškina P. Gershonas. – Mūsų grupė nėra labai sunki.“

P. Gershonas nerimauja tik dėl vieno – rinktinės krepšininkų žaidybinės patirties trūkumo.

„Dauguma rinktinės krepšininkų savo klubuose sėdi ant atsarginių suolo. Pavyzdžiui, Ivanas Lilovas mano vadovaujamoje rintinėje per atrankos rungtynes žaisdavo po 30-40 minučių, o klube visai negauna žaidybinio laiko, - skundžiasi P. Gershonas. - Be to draugiškose rungtynėse su portugalais jam buvo sulaužytas žandikaulis.“

Vis dėlto, visų pirma, į akis krenta, kad bulgarų komandą į priekį tempia tik trys krepšininkai. Visuose atrankos susitikimuose tarp rezultatyviausiųjų buvo I. Jaaberas, Filipas Videnovas (kontrolinių mačų jo vidurkis – 19 tšk.) ir Todoras Stojkovas. Kitų indėlis - gerokai mažesnis.

Trūkumais reikėtų laikyti aukštaūgių liniją (tik vienas žaidėjas didesnis negu 210 cm) ir rimtų turnyrų patirties stoką.

Rinktinės privalumas - neblogi metikai. O šiaip tokia komanda gali tapti „juoduoju arkliuku“. Tačiau prognozuoti aukštą galutinę vietą Bulgarijai būtų per drąsu...

Bulgarai prieš Europos čempionatą žaidė po dvejas draugiškas rungtynes su Portugalija ir Belgija, dalyvavo Sofijos taurės turnyre, kur jėgas išmėgino su Baltarusija, Kipru ir Juodkalnija, sužaidė du kontrolinius mačus su Rusijos rinktine bei dar dukart susitiks su serbų Vršaco „Hemofarm“ klubu (08.24-25 d.), Slovėnijos (08.28) ir Graikijos (08.29) rinktinėmis bei bulgarų „Rilskij Sportist“ (09.03) klubu.

Bulgarijos rinktinės išplėstinė sudėtis (žaidėjas, pozicija, gimimo metai, ūgis, klubas):

Todoras Stojkovas, atakuojantis gynėjas, 1977, 198, „Lukoil Academic“;
Tenčo Banevas, vidurio puolėjas, 1980, 207, „Lukoil Academic“;
Dimitaras Angelovas, lengvasis krašto puolėjas, 1979, 202, „Lukoil Academic“;
Čavdaras Kostovas, lengvasis krašto puolėjas, 1988, 196, „Lukoil Academic“;
Stefanas Georgijevas, sunkusis krašto puolėjas, 1978, 206, Sofijos „BC Levski“;
Bojko Mladenovas, vidurio puolėjas, 1981, 212, „BC Levski“;
Stanislavas Slavejkovas, lengvasis krašto puolėjas, 1986, 197, „BC Levski“;
Zlatinas Georgijevas, įžaidėjas, 1985, 196, „BC Levski“;
Asenas Velikovas, įžaidėjas, 1986, 187, „BC Levski“;
Filipas Videnovas, atakuojantis gynėjas, 1980, 196, „CB Granada“, Ispanija;
Vasilis Evtimovas, vidurio puolėjas, 1977, 208, Južno „Chimik“ ,Ukraina;
Božidaras Avramovas, atakuojantis gynėjas, 1990, 195 „Pamesa Valencia“;
Kalojanas Ivanovas, vidurio puolėjas/sunkusis krašto puolėjas, 1986, 204, Menorkos „ViveMenorca“, Ispanija;
Dejanas Ivanovas, sunkusis krašto puolėjas 1986, 204, Montegranaro „Premiata“, Italija;
Ibrahimas Jaaberas, 1984, 188, Romos „Lottomatica“, Italija;
Earlas Jerrodas Rowlandas, 1983, 191, įžaidėjas, Bonos „Telekom“, Vokietija;
Andre Owensas, 1985, 193 cm, atakuojantis gynėjas, „Turk Telekom“, Turkija.

Kontrolinės rungtynės:

Bulgarija – Portugalija 103:74, Dejanas Ivanovas ir Filipas Videnovas po 15, Todoras Stojkovas ir Andre Owensas po 14 taškų;

Bulgarija – Portugalija 79:68, Каlojanas Ivanovas 18, Earlas Jerrodas Rowlandas 15 (5 rez. perdav.), Todoras Stojkovas 13 taškų;

Bulgarija – Belgija 91:66 , Dejanas Ivanovas 15 (10 atk kam.), Filipas Videnovas 14, Todoras Stojkovas 11 taškų;

Bulgarija – Belgija 76:76, Kalojanas Ivanovas 18, Stefanas Georgijevas 14 (8 atk. kam.), Čavdaras Kostovas ir Andre Owensas po 11 taškų;

Bulgarija - Baltarusija 113:97, Filipas Videnovas 34, Andre Owensas 15, Earlas Jerrodas Rowlandas 14 taškų;

Bulgarija - Kipras 82:65, Dejanas Ivanovas 15, Vasilijus Evtimovas 12 (8 atk. kam.), Čavdaras Kostovas 10 taškų.

Bulgarija - Kipras 103:61, Todoras Stojkovas 13, Stanislavas Slavejkovas ir Dimitaras Angelovas po 12, Dejanas Ivanovas ir Tenčo Banevas po 11 taškų.

Bulgarija- Juodkalnija 65:88, Čavdaras Kostovas 15, Andre Owensas 11, Dejanas Ivanovas 10 taškų.

Bulgarija - Rusija 89:88, Dejanas Ivanovas 20 (13 atk. kam.), Filipas Videnovas 18, Todoras Stojkovas 15 taškų.

Bulgarija – Rusija 62:89, Todoras Stoykovas 18, Filipas Videnovas 15, Earlas Jarrodas Rowlandas 14 (5 rez. perd., 5 atk. kam.).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją