O patarėjai esą reikalingi tik informacijai surinkti. Gal dėl tokio nepagarbaus požiūrio D.Grybauskaitei nepavyko prisikviesti intelektualios komandos – protingieji nenori būti nuvertinti iki popieriukų nešiotojų.

Komanda surinkta panašiai kaip ir Rolando Pakso – ištikimųjų principu. Tuomet reikia steigti ir naują postą ištikimojo atstovo spaudai ištikimai žmonai. Ir tokiu žingsniu sutrypiamos visos garsios deklaracijos apie moralią politiką ir ypatingą taupymą.

Su panieka D.Grybauskaitė skyrė ir ministrus, teigdama, kad kompetencija jie neblizga, bet bent jau ne vagys. Tokiu vertinimu tik sustiprintas žalingas mitas, kad visi kiti (protingi?) vagia. Pagrįstai vetuodama neteisėtas statybas įteisinantį įstatymą, D.Grybauskaitė spaudos konferencijoje apkaltino Seimą vos ne sąmokslu ją apgauti, nors kalti buvo tik nepatyrę jos patarėjai – supainiojo įstatymus.

Vetuotas dar vienas – motinystės išmokų sumažinimo – įstatymas. Nerimtai atrodo tas vetavimas. Vyriausybė jau buvo susitarusi su šeimų organizacijomis, jos sutiko šiek tiek solidarizuotis su visa nuo krizės nukentėjusia tauta. Tik 10 proc. pagal tą įstatymą rugsėjo pirmąją būtų nurėžta nuo didžiausių Europoje Lietuvos motinystės išmokų (valstybės tarnautojų algos per keletą kartų jau sumažintos bene 50 proc.). Už tą veto, išgelbėjusį iš krizės, laimingi tėveliai ir surengė prezidentei padėkos mitingą.

Lina Pečeliūnienė
Prezidentės veikloje pinasi protingos įžvalgos su arogancija ir populizmu.
Vetuodama D.Grybauskaitė aiškino, kad „Sodros“ išlaidas reikėtų pradėti mažinti ne nuo motinų, kad nereikėtų supriešinti jaunų šeimų ir pensininkų, kad reikia esminės „Sodros“ reformos. Beje, ji pritaria, kad motinystės išmokos dešimčia procentų būtų mažinamos, bet tik nuo kitų metų rugsėjo pirmosios, tik jau kitiems būsimiems tėveliams, nes neva nevalia pažeisti dabartinių teisėtų lūkesčių. Šitokia logika vadovaujantis, algas mažinti galima tik naujai įdarbintiesiems, o milijardinę skylę jau turinti „Sodra“ tegul bankrutuoja, nes visų išmokų gavėjų lūkesčiai teisėti.

Bet ne, bus kažkaip kitaip. Pasikvietusi socialinės apsaugos ir darbo ministrą Donatą Jankauską, D.Grybauskaitė kalbėjo apie socialinių išmokų grindis – ribą, kurios negalima peržengti, mažinant išmokas. Nei prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys, nei ministras nesugebėjo paaiškinti, kada, kam ir kokias tas grindis dės. Gal kaip tik visos pensijos ir išmokos bus mažinamos visiems kartu solidariai iki „grindų“ – kokių 800 Lt? Gal tai ir yra sisteminė „Sodros“ reforma, kurios prezidentė sakė labai reikliai reikalausianti iš vienintelio jos pakeisto Vyriausybės nario?

Nieko tikro nežinome. Blogiausia, kad nežinome D.Grybauskaitės ideologijos. Su V.Adamkumi buvo aiškiau, žinojome, kad jis liberalas, todėl jis ir vetavo kainų reguliavimo įstatymą. D.Grybauskaitė prabilo, kad sunkmečiu valstybė galėtų reguliuoti prekių kainas parduotuvėse. Kas tai – spjūvis į rinkos dėsnius? Ne, tai prezidentė kovoja su monopolijomis, tikromis ir tyčia sugalvotomis.

Liaudis juk turi žinoti, kas kaltas dėl visų nelaimių. Prieš rinkimus buvo pasakyta – oligarchai ir monopolijos. Su šiuo blogiu D.Grybauskaitė žadėjo kovoti. Ir vykdo pažadus. „Leo LT“ neliks, tikriausiai nebestatysime ir naujos atominės elektrinės.

Nors prezidentės veikloje pinasi protingos įžvalgos su arogancija ir populizmu, valdančiajai koalicijai kol kas, atrodo, niekas negresia. Opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis, siūlantis formuoti plataus politinio pasitikėjimo Vyriausybę, kurios pagrindinis prioritetas būtų darbo vietų išsaugojimas, D.Grybauskaitei turėtų atrodyti juokingas. Jei nepristigo humoro jausmo.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją