Kaip posėdyje pažymėjo ministras Algirdas Šemeta, biudžeto pajamų netekimas dėl lengvatų galiojimo pratęsimo bus neutralus. Mat padidinus PVM, reikėtų skirti daugiau lėšų vaistų kompensavimui. „Pratęsimas būtų tikslingas", - teigė jis.

Keli parlamentarai rėmė A. Šemetą prie sienos, prašydami atskleisti, kas pakeitė poziciją dėl PVM lengvatų galiojimo. „Jei pripažintumėte, kad PVM didinimas buvo klaida, galėtume lengviau susišnekėti", - ironizavo socdemas Juozas Olekas. Jis siūlė lengvatą įteisinti ne dar pusantrų metų, o visam laikui.

Pagal Finansų ministerijos parengtą pataisą, iki 2010 m. gruodžio 31 d. lengvatinis 5 proc. tarifas būtų taikomas vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms, kai jų įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos.

Be to, tiek pat laiko lengvatinis 9 proc. tarifas būtų taikomas knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams (įskaitant vadovėlius, pratybų sąsiuvinius, enciklopedijas, žodynus, žinynus, informacines brošiūras, nuotraukų ir reprodukcijų albumus, vaikiškas knygeles su paveikslėliais, piešimo ir spalvinimo knygeles, spausdintas ar rankraštines natas, žemėlapius, schemas ir brėžinius, tačiau išskyrus kalendorius, užrašų knygeles ir kitus panašaus pobūdžio spaudinius).

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje taikomas 19 proc. dydžio standartinis PVM tarifas. Kartu buvo numatytos laikinos išimtys kompensuojamiems vaistams ir medicinos prekėms, bei knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams. 5 proc. ir 9 proc. lengvatinis tarifas turėjo galioti iki birželio 30 d., o vėliau šios prekės turėjo būti apmokestinamos bendra tvarka, taikant standartinį PVM.