Tai teigia komisijos vykdantysis direktorius Ronaldas Račinskas, kuris praėjusią savaitę lankydamasis Izraelyje susitiko su pareigūnais, sekančiais teisingumo atstatymo procesus Lietuvoje.

Kaip pranešė komisijos sekretoriatas, p er susitikimus su Izraelio valdžios, akademinių institucijų ir visuomeninių organizacijų atstovais R. Račinskas pristatė Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti darbus, atkuriant istorinį teisingumą, šviečiant visuomenę ir politiniame bei visuomeniniame lygmenyje inicijuojant diskusijas ir procesus, būdingus brandžios demokratijos Vakarų valstybėms.

Anot pranešimo, komisijos pastangos buvo įvertintos teigiamai.

Per R. Račinsko susitikimą su holokaustą tiriančios institucijos "Yad Vashem" ("Jad Vašem") direktorato vadovu Avneriu Shalevu (Šalevu) buvo sutarta glaudžiai bendradarbiauti tiriant holokaustą Lietuvoje, formuojant bendras tyrėjų darbo grupes. Taip pat aptarti keli bendri ateities projektai.

Susitikimuose su L ietuvos garbės konsulu Borisu Senioru ir išeivių iš Lietuvos (Litvakų) komiteto steigimo aktyvistais, daug dėmesio buvo skiriama Lietuvos žydų kultūros palikimo paramos fondo veiklai. Šis fondas yra užsibrėžęs išsaugoti žydų kultūros palikimą kaip neatsiejamą Lietuvos kultūros paveldo dalį.