Savo ruožtu į Maskvos nemalonę patekusio hierarcho vietą popiežius Jonas Paulius II ketvirtadienį paskyrė Kazachstane gimusį vyskupą Kirilą Klimovičių.

J.Mazuras, vadovavęs Irkutsko Šv.Juozapo vyskupijai, praėjusių metų balandyje buvo sulaikytas oro uoste Maskvoje ir jam buvo liepta išvykti iš Rusijos. Pagrindas atimti iš vyskupo Rusijos vizą, šalies Užsienio reikalų ministerijos teigimu, "buvo rimtos pretenzijos šio aukšto Vatikano atstovo veiklai".

Negalėdamas aplankyti savo parapijiečių, J.Mazuras mišias Irkutsko Švč.Mergelės Marijos Nekaltosios Širdies katedroje aukodavo telefonu iš Lenkijos. Nei Vatikano, nei Lenkijos užsienio reikalų ministerijos diplomatinės pastangos išspręsti šią opią padėtį jokių rezultatų nedavė.

Lenkijos spauda rašo, jog šiuo geros valios gestu Vatikanas siekia bent kiek pataisyti pastaraisiais metais labai pašlijusius katalikų ir Rusijos ortodoksų santykius ir galbūt užsitikrinti galimybę iš planuoto vizito į Mongoliją grįžtančiam popiežiui stabtelėti Totorijos sostinėje Kazanėje.

Jonas Paulius II, šių metų pabaigoje pažymėsiantis 25-ąsias vadovavimo Bažnyčiai metines, rugpjūčio pabaigoje planuoja tris ar keturias dienas lankytis Mongolijoje. Popiežiaus, kuris jau aplankė kai kurias buvusios Sovietų Sąjungos šalis, vizitas į Rusiją taptų istoriniu įvykiu.

Pontifikui sustojus Kazanėje tikriausiai būtų sprendžiamas garsiosios Kazanės Dievo Motinos ikonos grąžinimas Rusų Ortodoksų Bažnyčiai. XVI amžiumi datuojama ikona buvo pagrobta 1904 metais ir saugoma daugelyje Europos miestų, kol pagaliau pateko į Vatikaną.

Popiežius, norintis gerinti santykius su Rusų Ortodoksų Bažnyčia, ne kartą yra išreiškęs ketinimą grąžinti Kazanės Dievo Motinos ikoną Rusijai. Per pastaruosius pusantrų metų Rusija išsiuntė iš šalies jau šešis lenkų kunigus. Šių sprendimų Maskva paprastai nekomentavo.