Kandidatas į prezidentus, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis prognozuoja, kad prezidento rinkimuose sekmadienį per pirmąjį turą naujasis šalies vadovas nebus išrinktas.

"Aš manau, kad antrojo turo prireiks", - BNS sakė V.Tomaševskis, kuris sekmadienio vidurdienį savo balsą atidavė Vilniaus Įsruties rinkimų apylinkėje.

Politikas sakė neketinąs reikšti paramos kitam kandidatui, jeigu jis pats į antrąjį turą nepakliūtų.

"Neketinu to daryti, nes labai vertinu rinkėjų pasitikėjimą, tai yra jų balsai. Jokio viešo kreipimosi tikrai nebus", - sakė V.Tomaševskis.

Kandidatas sakė neabejojąs, kad jis surinks kelis kartus daugiau balsų, nei prognozavo apklausos.

"Manau, kad rezultatas bus geras ir surinksiu kelis kartus daugiau balsų. Aš manau, kad jau laimėjau, nes prieš rinkimus pavyko surinkti daugiausia parašų, neblogai pasirodėme ir žiniasklaidoje", - sakė V.Tomaševskis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas sakė apskritai neblogai vertinąs prezidento rinkimų kampaniją, nors pripažino pastebėjęs, jog "viena kandidatė buvo puolama".

"Gal buvo toks momentas, kai kai kas bandė pulti vieną kandidatę. Aš iš karto pasakiau, kad to nedarysiu, ir iš mano pusės nebuvo nė vieno blogo žodžio apie kitus kandidatus", - sakė V.Tomaševskis.
L.Graužinienė: tikiu, kad Ukmergė balsavo už mane

Opozicinės Darbo partijos kandidatė Loreta Graužinienė viliasi, kad jos kandidatūrą prezidento rinkimuose palaikys gimtasis miestas Ukmergė.

"Aš tikiu, kad Ukmergė balsuoja už mane. Noriu pasidžiaugti, kad žmonės rajonuose domisi politika, žino, kokia formuojama viešoji nuomonė", - sekmadienį sakė kandidatė, pati balsavusi Ukmergėje.

Savo šansus per šiuos rinkimus "darbietė" apibūdino kaip neblogus. "Tikiu Lietuvos žmonėmis, kad jie išsirinks prezidentą iš savo tarpo", - kalbėjo L.Graužinienė.

Seimo narė sakė, jog tikisi per pirmąjį rinkimų turą surinkti daugiausia balsų ir patekti į antrąjį.

"Jeigu gyvename laisvoje demokratinėje valstybėje, esu įsitikinusi, kad antras turas neišvengiamas. Tai parodys, ar gyvename (demokratinėje valstybėje - BNS), ar ne", - sakė L.Graužinienė.

Apie prezidento postą svajojęs Seimo pirmininkas, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderis Arūnas Valinskas sekmadienį tebuvo paprastas rinkėjas - jo pavardės rinkimų biuletenyje nebuvo. Maža to, Seimo pirmininkas nebuvo gavęs rinkėjo pažymėjimo, tad turėjo ilgokai užtrukti, kol jam bus leista balsuoti.

Planavęs balsuoti vidurdienį, kartu su žmona Inga į Muitininkų rinkimų apylinkę Vilniaus Jeruzalės rajone A. Valinskas atvyko vėluodamas 15 minučių.

„Negaliu sakyti. Už vieną iš kandidatų“, - žurnalistų klausiamas, už ką balsavo, sakė Seimo pirmininkas. „Taip pat, manau, teks balsuoti ir antrajame ture, kuris, tikiuosi, neišvengiamai turėtų būti. Kaip anksčiau sakydavo, kad antrasis turas neišvengiamas, bet rezultatai nepasikeis, šiuo metu manau, kad gali būti visko“, - kalbėjo Seimo pirmininkas.

Prezidento rinkimų kampaniją jis vadino „labai liūdna ir blankia“ ir prognozavo mažą rinkėjų aktyvumą. Kad pats nedalyvauja rinkimuose, A. Valinskas tikino neliūdintis: „Atvirkščiai – labai linksma – mažiau problemų“.

„Jeigu bus antras turas, prieš geras dvi savaites mažai kas tikėjo, tačiau, manau, gali būti labai įvairių rezultatų. Galbūt kažkas kažką ruošia, bet aš noriu, kad rinkėjai rinktų ne pagal vieną ar kitą medžiagą ar vieną kitą purvo kibirą, kuris išpilamas viešojoje erdvėje, o pagal kandidatų savybes“, - mįslingai kalbėjo Seimo pirmininkas.

DELFI primena, kad šalies vadovu tapti norėjęs A. Valinskas balandį nusprendė nebekandidatuoti į Lietuvos prezidentus. Oficialia to priežastimi jis įvardijo patirties stoką.

Tačiau jis greičiausiai ir nebūtų tapęs kandidatu į prezidentus - A. Valinsko patikėtiniai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikė apie 21 tūkstantį rinkėjų parašų. Remiantis teisės aktais, norint kandidatuoti į prezidentus reikia surinkti bent 20 tūkstančių galiojančių parašų, tačiau ankstesnių rinkimų patirtis rodo, jog vidutiniškai nekokybiškais pripažįstama apie 20 proc. surinktų parašų.