Untitled Document

Nors centrinės rinkos apyvarta vasario 28 dieną siekė beveik 3 mln. litų ir buvo didžiausia šiais metais, tačiau apie 2,7 mln. litų iš jų sudarė vienas sandoris Vyriausybės vertybiniais popieriais.

"Ekrano" (EKRA) akcijų apyvarta centrinėje rinkoje šiandien siekė vos 18,4 tūkst. litų, o kaina išliko 9 Lt. Prekyba buvo suaktyvėjusi po to, kai rinkoje buvo pasklidusios kalbos, jog krizė Turkijoje neigiamai atsilieps ir EKRA rezultatams. Nors vėliau EKRA vadovai stengėsi įtikinti rinką, jog neigiamų krizės pasekmių neturėtų būti, tačiau rinka vis dar dėl to vis dar sklando abejonės. Rinkoje vyraujant netikrumui, šiandien EKRA akcijų apyvarta buvo mažiausia per pastarąjį mėnesį.
Kartu su "Ekranu" neaktyviai prekyba vyksta "Vilniaus Vingio" (VING) akcijomis. Šiandien sandorių VING vertybiniais popieriais sudaryta už 8,2 tūkst. litų, o kaina pakilo 0,75% iki 5,37 Lt. Skirtingai nuo "Ekrano", "Vilniaus Vingio" akcijų kainą artimiausiu metu teigiamai gali paveikti tai, kad jas supirkinėja pati bendrovė.

"Lietuvos telekomo" (LTEL) akcijų kaina išliko 2,05 Lt, o apyvarta siekė tik 99 tūkst. litų. "Lietuvos telekomo" ketinimai įvesti fiksuotą sujungimo mokestį tikriausiai bus pripažinti teisėtais. Tačiau rinkoje vis tiek išlieka klausimų, ar fiksuotas mokestis bus pakankamas, kad kompensuotų pajamas, kurias telekomas praras skaičiuodamas pokalbių trukmę sekundžių tikslumu.

Po vakarykštės korekcijos, šiandien 1,4% iki 3,7 Lt pakilo "Lietuvos jūrų laivininkystės" (LJUR) akcijų kaina. Investuotojus LJUR domina, nes jų kaina centrinėje rinkoje vis dar maždaug ketvirtadaliu žemesnė, nei už jas tikisi gauti VTF iš strateginio investuotojo.

"Alitos" (ALIT) akcijų kaina šiandien pakilo 9,1% iki 0,60 Lt. o apyvarta siekė 3000 litų. ALIT dar nepaskelbė apie tai, kada šauks akcininkų susirinkimą, kuriame tikriausiai bus išmokėti 0,07 Lt dividendai vienai akcijai.

Be dividendų išmokėjimo, ALIT akcijų kainą veikia šiuo metu Seime svarstomos Akcizų įstatymo pataisos. Nemažai pritarimo sulaukia siūlymai sumažinti akcizų tarifus iš vaisių bei uogų gaminamiems vynams. Vienas iš argumentų yra tai, kad didžioji dalis žaliavos vaisių ir uogų vynams yra superkama šalies viduje, tuo tarpu alaus gamintojai apie 2/3 salyklo įsiveža iš užsienio.

Mažesni tarifai vaisių ir uogų vynui siūlomi taikyti pereinamuoju laikotarpiu iki 2004 metų, nes iš esmės tokia pozicija kai proteguojama viena vynų rūšis prieštarauja Europos Sąjungos direktyvoms.

Dabar galiojantys akcizų tarifai
už 1 proc. tūrinės alkoholio koncentracijos litre gėrimo
Stiprieji alkoholiniai gėrimai
Stiprieji alkoholiniai gėrimai, išskyrus midų
0,3 Lt
Midus
0,12 Lt
Vynas, kurio faktinė alkoholio koncentracija ne didesnė nei 13 proc.
Šviežių vynuogių
0,16 Lt
Vynuogių misa, kiti fermentuoti gėrimai ir jų mišiniai
0,12 Lt
Vynas, kurio faktinė alkoholio koncentracija didesnė nei 13 proc., bet mažesnė nei 18 proc.
Šviežių vynuogių
0,29 Lt
Kiti fermentuoti gėrimai
0,16 Lt
Vynas, kurio faktinė alkoholio koncentracija didesnė nei 18 proc.
0,38 Lt
Šampanas, putojantis vynas
0,25 Lt
Alus
0,4 Lt
už 1 litrą

Šiuo metu Seime svarstomas R. Juknevičienės siūlymas mažesnės nei 15 proc. alkoholio koncentracijos vaisių ir uogų vyną apmokestinti 130 litų, o stipresnės nei 15 proc. - 150 Lt tarifu. Biudžeto ir finansų komitetas siūlė taikyti 150 Lt tarifą silpnesniam nei 15 proc. alkoholio koncentracijos vaisių ir uogų vynui, bei 250 Lt - stipresniam vynui.

Jeigu priėmus R. Juknevičienės pataisas, "Anykščių vynui" (ANYK) padėtis pagerės, nauji akcizų tarifai bus labai nenaudingi stipriųjų gėrimų gamintojams, o visų pirma Kauno "Stumbrui" (STUM). Šiuo metu už vieną 40 proc. tūrinės alkoholio koncentracijos 0,5 litro stipriojo gėrimo butelį yra mokamas 6 Lt akcizo mokestis. Priėmus 3200 Lt už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizo tarifą, tokio stipriojo gėrimo butelį bus mokamas 6,4 Lt akcizo mokestis.
Jeigu padidėjus akcizo mokesčiui, visus kaštus prisiimtų "Stumbras", jis per metus prarastų virš 10 mln. litų. Kadangi, pabrangus STUM produkcijai, dalį kaštų prisiims ir vartotojai ši bendrovės nuostolis dėl pasikeitusių akcizų nebus toks didelis.
Pernai, preliminariais duomenimis, "Stumbras" uždirbo apie 17 mln. litų grynojo pelno.

Šiandien nepertraukiamos prekybos metu iki žemiausios leistinos ribos (0,13 Lt) krito Biržų akcinės pieno bendrovės (BIRB) akcijų kaina. Dienraštis "Verslo žinios" paskelbė, jog Panevėžio apskrities Darbo ir Mokesčių inspekcija baigia rengti dokumentus pieninės bankroto bylai iškelti. BIRB išsigelbėjimo variantų lieka vis mažiau ir tikėtina, kad jų akcijų kaina artimiausiu metu ir toliau smuks rinkoje sudarant tik labai smulkius sandorius.

Kiek geresnius nei tikėtasi rezultatus šiandien paskelbė "Pieno žvaigždės" (PZVG). 2000 metais PZVG uždirbo 12,2 mln. litų grynojo pelno. Įmonė skelbėsi, kad per 11 mėnesių buvo uždirbusi 9 mln. litų pelno. Taip pat spaudos agentūra ELTA buvo pranešusi, jog neaudituotais duomenimis PZVG pelnas 2000 metais siekė apie 10 mln. litų. Nepaisant gerų rodiklių, šiandien "Pieno žvaigždžių" akcijų kaina išliko 1,32 Lt, o apyvarta siekė 1,4 tūkst. litų.

"Žemaitijos pieno" (ZEMP) akcijų kaina šiandien 9,9% iki 5,09 Lt, tačiau dėl pasiūlos trūkumo buvo sudaryta sandorių tik už 743 litus. ZEMP potencialius investuotojus gali dominti dėl galimo "Žemaitijos pieno" ir "Pieno žvaigždžių" susijungimo.

Praėjusį ketvirtadienį pranešus apie tai, kad ketina jungtis su Skandinavijos bankai - "Swedbank" ir "Skandinaviska Enskilda Banken" (SEB), iš karto buvo paskelbta, jog sustabdomos derybos dėl Lietuvos taupomojo banko (LTB) privatizavimo. Šiandien naujienų agentūra BNS pranešė, jog abu valstybiniai bankai - Lietuvos žemės ūkio (LZUB) ir taupomasis gali būti privatizuojami po to, kai jie bus sujungti.
Lietuvos ketinimai nutraukti derybas dėl LTB privatizavimo galėtų pasikeisti, jei "Swedbank" ir SEB praneštų apie savo strategiją Baltijos šalyse. Derybos su dabartiniu LTB pirkėju vėl įgautų prasmę, jei Skandinavijos finansų milžinas nuspręstų Estijoje parduoti "Hansabank", arba Lietuvoje - Vilniaus banką. Tiesa, tokios galimybės rinkoje labiau vertinamos kaip teorinės. Tą šiandien JT pokalbių klube patvirtino ir Valstybės turto fondo generalinis direktorius Povilas Milašauskas, kuris teigė, jog ilgai laukti, kol išsispręs padėtis dėl SEB ir "Swedbank" strategijos, neketinama.

Pirmą kartą po beveik mėnesio pertraukos sudarytas sandoris "Lifosos" (LIFO) akcijomis. Šiandien LIFO kaina nukrito 3,27 iki 11,50 Lt. Šiomis dienomis bendrovė vėl atnaujina diamonio fosfato trąšų gamybą. Padėtis pasaulio trąšų rinkose per pastarąjį mėnesį kiek pagerėjo, bet iš esmės tai įvyko dėl to, kad gamybą nutraukė kai kurie stambūs gamintojai Rytų Europoje ir Šiaurės Amerikoje.

Tiesioginių sandorių rinkoje aktyviausiai prekiauta "Rokiškio sūrio" (ROKS) akcijomis, kurių parduota už 59 tūkst. litų, o vidutinė kaina siekė 19,27 Lt.

JT finansų analitikas Arūnas Raščius

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją