Investicijoms į informacines technologijas šių metų valstybės biudžete numatyta 42 mln. Lt. Pinigai paskirstyti 15 projektų. Norint juos gauti, būtinas Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerijos (VRSRM) Informacijos ir informatikos departamento sutikimas. "Tai yra žingsnis į centralizuotą finansavimą",– pabrėžia Edmundas Žvirblis, Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerijos viceministras.

Jo nuomone, ateityje departamentas turėtų ir nukreipti pinigus tam tikriems projektams. Viceministro teigimu, visiems projektams pinigų neužteks, todėl finansų sutelkimas į tam tikras kryptis ir galimybė juos kontroliuoti garantuotų efektyvų lėšų naudojimą. Informatikos ir telekomunikacijų laikinoji darbo grupė rengiasi įvardyti firmas ir institucijas, kurios naudojo gautus pinigus, tačiau rezultatų nėra jokių.

Parengtas Lietuvos informacinės visuomenės plėtros strategines kryptis p. Žvirblis vadina "vaizdu, į kurį eisime 10 m.". Kryptyse, be to, numatyta sudaryti ilgalaikę mokyklų kompiuterizavimo programą, iki 2003 m. visas pagrindines mokyklas sujungti į bendrą švietimo sistemos kompiuterių tinklą, informacines technologijas tolydžiai diegti visose mokyklose ir pasiekti tokį kompiuterizavimo lygį, kad 1 kompiuteris tektų 10-čiai moksleivių.

Pastarąjį reikalavimą ES savo narėms yra paliepusi įgyvendinti iki 2000 m. pabaigos, tačiau Lietuvai toks įsipareigojimas kol kas atrodo utopinis, nes iš šiųmetinių biudžeto finansuojamų 15 informatikos projektų tik 1 – švietimo. "Apskaičiuota, kad jeigu mes kasmet tik į mokyklų kompiuterizavimą investuotume po 50 mln. Lt, ES nurodytą lygį pasiektume 2005 m.",– VŽ sakė p. Žvirblis.

Tuo tarpu dalį "kryptyse" nurodytų priemonių rengiamasi įgyvendinti per 3 m., o toks planas Vyriausybei bus pateiktas rugsėjį. "Ilgiau planuoti neverta, nes informatikoje padėtis keičiasi labai greitai",– mano p. Žvirblis.