Specialios darbo grupės, nagrinėjusios šį klausimą, vadovas VRK narys Pavelas Kujalis teigė, jog V. Romanovas neatitinka Konstitucijos reikalavimo, kad prezidentu gali būti renkamas Lietuvos pilietis pagal kilmę.

V. Romanovas tvirtino, kad VRK sprendimo teismui neskųs.

V. Romanovo tėvas neturėjo Lietuvos Respublikos pilietybės, o motina ją gavo 1993 metais.

"Esu dėkingas, kad mano klausimą taip demokratiškai sprendžiate. Viskas aišku dėl mano pilietybės, tai gal net balsavimo nereikia", - sakė V. Romanovas.

Jam buvo paaiškinta, kad VRK priima sprendimus balsuojant ir kad komisijos sprendimas dar gali būti apskųstas teismui. "Man jau patarė, kad į teismą kreiptis beprasmiška", - Eltai sakė V. Romanovas.

V. Romanovas teigė, jog VRK sprendimas jį nuliūdino, tačiau bankininkas teigė suprantantis, kad VRK negali viršyti savo įgaliojimų.

"Viskas priklauso nuo to, kaip bus traktuojama Konstitucija. Aš buvau pirmas vaikas Lietuvoje, kuris gavo leidimą dirbti nuo 16 metų", - sakė V. Romanovas.

Kaip žinoma, V. Romanovas ketvirtadienį netikėtai atnešė VRK pareiškinius dokumentus, kurių reikia siekiant tapti kandidatu rungtis dėl Lietuvos vadovo posto.

Komisijos nariams iš karto kilo abejonių dėl jo galimybių dalyvauti gegužę vyksiančiuose rinkimuose. Mat V. Romanovas, nors ir turi Lietuvos pilietybę, yra gimęs Rusijoje, Tverėje. Pagal Konstituciją, prezidentu gali būti renkamas „Lietuvos pilietis pagal kilmę, ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvenęs Lietuvoje“.

Anot P. Kujalio, tai reiškia, jog mūsų šalies pilietybę turi turėti ne tik pats pretendentas rungtis dėl prezidento kėdės, bet ir jo tėvai.

V. Romanovas, kuriam priklauso Škotijos Edinburgo „Heart of Midlothian“ futbolo klubas, pagrindiniu motyvu dalyvauti rinkimuose nurodė kovą prieš Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamentą.