Šilininkų kaimo ribose pasaloje laukę Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai tuoj po vidurnakčio, žvalgydami vietovę naktinio matymo prietaisais, pastebėjo, kad iš Rusijos pusės užšalusiu Nemunu Lietuvos link juda keli asmenys su nešuliais.

Ties Nemuno vagos viduriu, kuriuo eina Lietuvos ir Rusijos siena, jie krovinį paliko ir pasuko atgal į Rusijos pusę. Maždaug tuo pačiu metu pasieniečiai pastebėjo prie Lietuvos kranto priėjusius tris vyrus. Apsižvalgę tamsoje ir neįtardami esantys stebimi, vyriškiai Nemuno ledu patraukė palikto krovinio link, jį pasiėmė ir vėl grįžo į Lietuvos pusę.

Čia ant kranto kontrabandininkus jau pasitiko ir sulaikė iš pasalos pajudėję Pagėgių pasieniečiai.

Paaiškėjo, kad asmens dokumentų neturėję Šilutės rajono gyventojai - 32 metų K. B. ir devyniolikmečiai R. V. bei D. T.- plastikiniuose maišuose nešė 1789 pakelius kontrabandinių cigarečių "Baikal" su rusiškomis banderolėmis.

Apie įvykį informuoti Rusijos pasieniečiai. Tyrimą atlieka Pagėgių rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai.

Kadangi sulaikytieji sienos nekirto, baudžiamoji byla jiems greičiausiai nebus keliama, tačiau šilutiškiai administracine tvarka bus baudžiami už kontrabandos gabenimą ir už pasienio teisinio režimo taisyklių pažeidimą, informavo VSAT atstovas.

VSAT Pagėgių rinktinės operatyvininkų teigimu, akcizinės prekės - cigaretės, alkoholis, cukrus, kuras - tebėra populiariausios tarp kontrabanda besiverčiančių asmenų, nes Rusijoje jos pigesnės negu Lietuvoje.

Turimais apytiksliais duomenimis, pasienyje su Rusija apie 8000 tiek Rusijos, tiek Lietuvos piliečių pragyvenimui nuolat užsidirba vien leistinais kiekiais iš Kaliningrado srities gabendami minėtų prekių. Dažniausiai tai pensinio amžiaus abiejų šalių piliečiai, kurie stengiasi nepažeisti galiojančios tvarkos, retai konfliktuoja su pareigūnais.

Kita kategorija pasieniečių sulaikomų įžūlesnių asmenų, dažniau jaunesnio amžiaus, įvairiais būdais bando į Lietuvą pergabenti didesnius kiekius kontrabandinių prekių. Kaip ir trečiadienio naktį sulaikytieji Šilutės rajono gyventojai, jie dažnai renkasi vandens kelią Nemunu - nesant ledo bando plukdyti krovinius, o užšalus upei bando juos gabenti ledu.