Tačiau jo atsistatydinimas menkai guodžia jo politinius oponentus.

Dažniausiai klusniai vyriausybei pritariančio Kinijos Liaudies Atstovų Susirinkimo (KLAS) deputatai kukliai paplojo 74 metų Li Pengui.

Apžvalgininkai teigia, kad parlamentas deda kur kas didesnes viltis į jo vietą užimti turintį ministro pirmininko pavaduotoją Wu Bangguo (U Bangguo), kuriam liepos mėnesį sukaks 62 metai.

Li Pengo atsistatydinimas yra susijęs su valdžios įgaliojimų perdavimu naujai lyderių kartai.

Baigdamas savo kalbą, kuri užtruko valandą, Li Pengas pasakė kelias frazes, kurių nebuvo tekste - jos buvo skirtos jo būsimiesiems įpėdiniams.

"Mokinys dažnai pralenkia mokytoją. Tikiu, kad 10-ojo KLAS darbas bus dar geresnis už 9-ojo, dar iškilesnis!" - sakė Li Pengas.

Vis dėlto daugeliui Pekino gyventojų Li Pengas pirmiausia asocijuojasi su 1989-ųjų karo padėtimi, kurią įvedus armija sušaudė centrinėje sostinės aikštėje susirinkusius demonstrantus. Li Pengas tada buvo ministras pirmininkas.

Manoma, kad Tiananmenio aikštėje tada žuvo šimtai, galbūt tūkstančiai žmonių.

Demokratijos šalininkė Ding Zilin (Ding Dzilin), kurios paauglys sūnus 1989 metų birželio 4-osios naktį buvo nušautas per šias žudynes, pareiškė mananti, kad Li Pengo atsistatydinimas didelių permainų neatneš.

Interviu "Reuters" ji taip pat sakė, kad Komunistų partija greičiausiai nepakeis savo verdikto dėl 1989 metų demonstracijų, kurias ji įvertino kaip kontrrevoliucines.

"Li Pengas gal ir pasitrauks iš posto, tačiau Li Pengo įtaka ir Li Pengo šešėlis liks, - sakė Ding Zilin. - Nepuoselėju jokio optimizmo, nes sistema nepasikeitė".

Apžvalgininkai teigia, kad per penkerius savo kadencijos metus Li Pengas šiek tiek sustiprino parlamento įtaką.

Delegatai pareiškė dedą dideles viltis į Wu Bangguo, kuris yra kilęs iš Anhujaus provincijos kaimo ir kuris jau pasižymėjo įgyvendindamas valstybinių įmonių reformas.

"Wu Bangguo yra jaunesnis ir manau, jog jam seksis geriau negu Li, nes Li padėjo gerus pagrindus, kad Wu toliau vadovautų KLAS", - sakė vienas parlamento delegatas.

Kitą savaitę turi atsistatydinti Kinijos prezidentas Jiang Zeminas (Dziang Dzeminas), ministras pirmininkas Zhu Rongji (Džu Žongdzi) ir kiti lyderiai.

Vis dėlto Jiang Zeminas kol kas turėtų likti Centrinės karinės komisijos vadovo poste ir dar mažiausiai kelerius metus jo įtaka bus didelė, nors ir ne taip matoma.