Eterio bijo ir šoumenai

Dažniausiai tarp tokių minimas finansų ministras Algirdas Šemeta ir Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovai.

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) visuomeninių laidų prodiuserė Dalia Andriušiūnienė aiškina, kad „Versijose“ yra atsisakę dalyvauti finansų ministras Algirdas Šemeta, TPP nariai Asta Baukutė, Inga Valinskienė, Dainius Budrys, Ligitas Kernagis, Linas Karalius, Vytautas Kurpuvesas, Donalda Meiželytė, kultūros ministras Remigijus Vilkaitis.

Pasak D. Andriušiūnienės, į „Versijas“ taip pat neatėjo švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, Seimo narys Česlovas Juršėnas ir buvęs finansų ministras Rimantas Šadžius. Tačiau, sako ji, vienas kitas politikas dalyvauti laidoje atsisakė dėl rimtų priežasčių.

Pašnekovė teigia, kad A. Šemeta yra atsisakęs dalyvauti ir laidoje „Redakcija“. Panaši situacija esą yra ir su D. Meiželyte, I. Valinskiene, A. Baukute bei kitais šoumenais. „Jie ir telefonu nesutinka nieko komentuoti“, - sakė D. Andriušiūnienė.

Lietuvos televizijos (LTV) laidų vedėjas Virginijus Savukynas į „Savaitę“ A. Šemetą kvietė daug kartų – ir dar tik jam pretenduojant į ministro postą, ir jau tapus ministru. „Tačiau jis niekada neatrado laiko ateiti“, - sakė V. Savukynas.

Keliskart jis bandė į laidą prisikviesti parlamentarą D. Budrį, tačiau jis vis negalėdavo dalyvauti. D. Budrys atsisakė pakomentuoti ir TPP poziciją svarstant valstybės biudžetą – iš pradžių teigė dar nesąs Seime, vėliau išjungdavo telefoną. Komentuoti atsisakė ir TPP narys Antanas Nedzinskas.

R.Vilkaitis neina pats ir neleidžia kitų

LTV Žinių tarnybos vadovas bei vienas laidos „Teisė žinoti“ vedėjų Audrius Matonis A. Šemetos vis neprisišaukdavo į „Teisę žinoti“. „Kito tokio atvejo, kaip pono A. Šemetos, kuris atsisakinėdavo eiti, daugiau nepamenu“, - teigė A. Matonis.

Visgi A. Šemeta, pasak jo, yra dalyvavęs „Panoramoje“. „Tačiau problema ne ta, kad žurnalistai skųstųsi negalį dirbti, nes niekas pas juos neateina. Tai veikiau atsakymas į galimus priekaištus, kad valdžia neturi galimybės pasisakyti“, - aiškino A. Matonis.

Pašnekovo teigimu, R. Vilkaitis į „Teisę žinoti“ ne tik nėjo pats, bet ir atsisakė nurodyti pareigūną, kuris galėtų išdėstyti Kultūros ministerijos poziciją „Vilniaus – Europos kultūros sostinės“ (VEKS) atžvilgiu. „Tai buvo viešųjų ryšių katastrofa“, - reziumuoja A. Matonis.

Keletą kartų į laidą negalėjo ateiti Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, tačiau porą kartų laidose jis dalyvavo. Pašnekovas pastebi, kad kviečiamas į laidas eina premjeras A. Kubilius.

„Jie sako norį eterio, tačiau tą eterį turi. Maža to, kad eteriu jau naudojasi, kai kuriais atvejais jie net neateina. Visgi neatėjimų mažiau nei atėjimų. Jų guodimais, kad neturi galimybės tai daryti – krokodilo ašaros“, - sakė A. Matonis.

Apie neatėjimą neperspėjo

Baltijos televizijos (BTV) ir Žinių radijo laidų vedėjas Aurimas Perednis aiškina prieš keletą savaičių A. Šemetą į laidą kvietęs tris kartus: skambino, rašė SMS, bandė pakviesti per ministeriją. Tačiau ministras į laidą nė karto neatėjo. „A. Šemetos pozicija keista. Jis laikosi pozicijos nekomentuoti, neiti į laidas, nesiginčyti, nors vos ne visos reformos eina iš jo galvos“, - stebėjosi A. Perednis.

Žurnalistas pasakoja, kad pradžioje buvo sunkiau ir su ūkio ministru Dainiumi Kreiviu, tačiau šiam suradus atstovę spaudai situacija lyg ir keičiasi. Užtat, pasak jo, „dešimtukui“ su žurnalistais dirba susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, į laidą atvykstantis metęs visus darbus.

Pašnekovas pasakoja kartą nudegęs dėl A. Valinsko, kurį pasikvietė į laidą BTV. A. Valinskas sutiko dalyvauti laidoje jo paties pasiūlytu laiku, į laidą pakviesti kiti svečiai. „Tačiau A. Valinskas nei perspėjo, nei atėjo į laidą. Vos ne dėl jo buvo sukviesti žmonės, pasiruošta filmavimui. Kai žmogus net neįspėjęs neateina į laidą, akibrokštas“, - teigė A. Perednis.

Vėliau, pasak jo, A. Valinskas aiškino apie negalėjimą dalyvauti sakęs iš anksto. Laidų vedėjas sako, kad dažnai politikai negali atvykti į laidą sutartu metu, tačiau tuomet visada paskambina ir perspėja.

A.Valinskas spjovė į „Poziciją“

Keletą metų Žinių radijuje gyvavo tradicija kartą per savaitę į laidą „Pozicija“ pakviesti Seimo pirmininką. Ankstesni Seimo pirmininkai į laidą eidavo.

„Tik išrinktas Seimo pirmininku A. Valinskas per atstovę spaudai perdavė tradiciją nutraukiantis ir ateisiantis kalbėti tik tada, kai reikės tautai pasakyti kažką reikšmingo. Nuo pat išrinkimo iki šios savaitės nėjo – tik šią savaitę paskambino Nemira Pumprickaitė (Seimo pirmininko sekretoriato vadovė – DELFI) ir pareiškė, kad jis pasiruošęs tradiciją atnaujinti“, - aiškino „Pozicijos“ vedėjas Audrys Antanaitis.

Vietoje A. Valinsko A. Antanaitis į laidą kviesdavosi Seimo vicepirmininkus. Visi jie noriai ėjo ir, pasak žurnalisto, labais stebėjosi, kad Seimo pirmininkas tokios galimybės atsisakė.

Kartą A. Antanaičiui dėl VEKS į laidą teko kviesti R. Vilkaitį. „Sulaukiau arogantiško atsakymo, kad jam pačiam dar neaišku ir jis nesiruošia kiekvienai radijo stočiai ir redakcijai pasakoti, ką galvoja“, - prisiminė žurnalistas. Anot jo, su TPP nariais kita problema – paprasčiausiai nelabai yra ką į laidą kviesti.

Finansų ministerija kvietimų į laidas negauna

„Finansų ministras, nepaisant labai įtemptos darbotvarkės, niekada nevengia bendrauti su žiniasklaida bei pareikšti savo nuomonės - norintieji jį visada gali pakalbinti, ir tai sėkmingai daro po Vyriausybės pasitarimų bei posėdžių, taip pat Seime, kai svarstomi svarbūs ir aktualūs finansų klausimai, per spaudos konferencijas, kitus viešus renginius. Ministras taip pat jau yra davęs interviu „gyvai“ ne vienai žiniasklaidos priemonei, jau nekalbant apie atsakymus į raštu užduodamus klausimus“, - DELFI sakė Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Lenkutis.

Pasak jo, visuomenę apie Finansų ministerijos darbą visų pirma informuoja Viešųjų ryšių skyrius - tiek žodžiu, tiek rengdamas pranešimus žiniasklaidai bei atsakymus į pastarosios pateikiamas užklausas. V. Lenkučio teigimu, į daugumą žiniasklaidą dominančių klausimų labai kvalifikuotai gali atsakyti ir visada atsako ministerijos pareigūnai bei specialistai, tad kiekvienu, ypač vadinamu „techniniu“ klausimu tikrai nebūtina klausti ministro.

Jis pažymėjo, kad Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyrius 2009 m. nebuvo gavęs nė vieno oficialaus prašymo ar kvietimo ministrui dalyvauti radijo ar televizijos laidose.

Į laidas eiti reikia

„Mano asmenine nuomone, reikia į laidas ir patiems eiti – tai vieša politikų pareiga. Kitas dalykas – per nacionalinę televiziją geriausiai žiūrimu laiku tu negali tikėtis pateikti informaciją apie tai, kas planuojama – tu tik gali pasidalinti įvairiais pastebėjimais arba apginti informaciją, kuri bus pateikta“, - situaciją komentavo Ryšių su visuomene bendrovės „VRP|Hill&Knowlton“ direktorius Mykolas Katkus.

Pasak jo, reikia skirti dėmesio ne tik aiškinimui, bet ir informavimui kas vyksta, tačiau šiuo metu trūksta paprasčiausios informacijos apie tai, kas daroma, planuojama. M. Katkaus teigimu, politikams reikalingas tiek bendravimas su žmonėmis, žiniasklaida, kuri yra tarpininkė tarp valdžios ir visuomenės, tiek skirti laiko tiesioginiam informavimui.