Taigi tikrinamo žmogaus bandymas korumpuotai elgtis būtų užfiksuotas. Vaizdo įrašai saugomi mėnesį, jei yra kokių skundų ar neaiškumų, – dar ilgiau.

Prie šių kyšininkavimo prevencijos priemonių dabar prisidės ir Specialiųjų tyrimų tarnybos išradinga akcija. Ant automobilio sėdynės galvos atlošo užmaunamas užvalkalas traukia akį raudonu logotipu su užrašu: „Duosi kyšį – pranešiu STT“.

Tokia atributika perspėja su muitininkais bendraujantį žmogų ir tikimasi, kad ryškus logotipas sulaikys nuo baudžiamąją atsakomybę užtraukiančio žingsnio – pažeidimą užglaistyti pinigais.

Pareigūnai lėtai taisosi

Panevėžio teritorinė muitinė buvo viena pirmųjų, prisijungusių prie antikorupcinės simbolikos platinimo akcijos. Panevėžio STT valdybos Korupcijos prevencijos poskyryje dirbanti vyriausioji specialistė Rita Škutienė pasakojo, kad 2008-aisiais Specialiųjų tyrimų tarnyba įgyvendino Europos Sąjungos finansuotą Kovos su korupcija stiprinimo programą.

Dirbta trimis kryptimis: baudžiamojo persekiojimo, korupcijos prevencijos ir visuomenės švietimo. Lipdukai ir atlošų užvalkalai su įspėjamu šūkiu – tai korupcijos prevencijos priemonė, taip pat, kaip ir televizijos ekranuose šmėžuojanti socialinė reklama, skirta skatinti visuomenės sąmoningumą. R.Škutienė pabrėžė, kad naujai sukurta ir Policijos departamentui bei teritorinėms muitinėms atiduota atributika skirta ne pareigūnams, o piliečiams drausminti. Sociologiniai tyrimai rodo, kad korupcinis mąstymas iš visuomenės traukiasi lėčiau nei iš viešosiose institucijose dirbančių tarnautojų galvų.

„Nors pamažu, bet valstybės tarnautojai keičiasi, o gyventojai lieka tokie patys: jie kyšius davė ir pasirengę duoti, kad tik išspręstų savo problemą“, – sociologinių tyrimų rezultatus komentavo Korupcijos prevencijos poskyrio atstovė. Pasak jos, nauji lipdukai – ne tik signalas verslininkui, bet ir akivaizdi aptarnaujančios institucijos pozicija.

Rizikinga sritis – licencijos

Nors Panevėžio regionas korupcijos žemėlapyje neišsiskiria iš kitų vietovių, o per praėjusius metus Teritorinės muitinės darbe nebuvo nė vieno kyšininkavimo fakto, Muitinės veiklos organizavimo skyriaus viršininkas Gintaras Pauliukas kasmet vykdo apklausas, analizuoja situaciją ir daro išvadas apie galimas korupcijos rizikas įstaigoje.

Pačios rizikingiausios sritys išlieka tos pačios: daugiausia tikimybės sulaukti pakišos yra išduodant leidimus, licencijas, taikant lengvatas. Su jų išdavimu nėra susijusi nė viena kita institucija. Nuo liepos pirmos dienos Teritorinei muitinei priskirta dar viena funkcija – saugoti konfiskuotas prekes ir jas naikinti, o ateityje planuojama ir organizuoti jų pardavimą.

Nustatyta, kad kuo mažiau pareigūnai bendrauja su klientu, tuo daugiau tikimybės išvengti korumpuotų pasiūlymų. G.Pauliukas tikina, kad sumažinus asmeninį kontaktą su klientais muitinės darbas nenukenčia. Muitinėje bręsta pokyčiai: veiklą ketinama organizuoti remiantis kokybės vadyba. Kai bus pereita prie naujos sistemos, patikras dėl korupcijos atlikti bus lengviau.