Tai pirmojo bendro Menų spaustuvės ir Velso „Volcano“ teatro (Jungtinė Karalystė) projekto pradžia – ateinančiais metais numatoma pristatyti bendro lietuvių ir velsiečių kūrybinio darbo vaisių, spektaklio premjerą.

Seminarui vadovauja „Volcano“ teatro režisierius Paulas Daviesas ir choreografė Catherine Bennet. Jie atvežė į Lietuvą ne tik retai mūsų teatruose gvildenamą vandens temą, bet ir kitokį suvokimą apie teatrą skaidančias ribas.

Juk teatras Lietuvoje dažniausiai suvokiamas kaip uždaroje patalpoje vykstantis vaidinimas, kur aktorių ir žiūrovų erdvės yra griežtai atskirtos.

„Nuostabaus vandens gyvenimo“ autoriai teatrą traktuoja laisvai – vaidyba, šokis, muzika ir instaliacijos vandens tema vyksta skirtingose patalpose vienu metu, žiūrovai tampa kūrybinio proceso dalyviais. Tai tarsi kelionė po vandens pasaulį žiūrovams vaikštant tarp aktorių, liečiant juos ar tiesiog medituojant apie tekėjimą, vandenį.

„Nuostabus vandens gyvenimas“ yra projektas, grįstas jau patikrinta praktika: 2007 m. Edinburgo Fringe teatrų festivalyje „Volcano“ trupė kartu su jungtinėmis Didžiosios Britanijos įvairių trupių kūrėjų pajėgomis pristatė spektaklį „Keli lašeliai. Nuostabus vandens gyvenimas“ ir pelnė žiūrovų bei kritikų simpatijas, o visi bilietai į spektaklius buvo iš anksto išpirkti. Šiais metais tas pats projektas sukurtas ir pristatytas Kanadoje – su vietiniais kūrėjais, dabar atkeliauja ir į Vilnių. Tačiau, pasak svečių, kiekvienoje šalyje „Nuostabus vandens gyvenimas“ – vis naujas spektaklis, o visus juos vienijantis bendras vardiklis – vanduo.

Kūrybinėse dirbtuvėse Menų spaustuvėje dalyvauja dvi dešimtys profesionalių kūrėjų: pradedant aktoriais ir baigiant muzikantais. Kiekvienas dalyvis atsineša savitą patirtį ir idėjas, o vanduo seminaro dalyvių traktuojamas ne tik kaip esminis mūsų turtas, kurį privalome tausoti, bet ir kaip grėsminga stichija, nusinešanti gyvybes. Pirmasis projekto etapas truks visą savaitę, antrasis, kuriame dalyvaus jau atrinkti kūrėjai – prasidės gruodžio viduryje.

Gruodį numatoma atverti kūrybinį procesą ir publikai: žiūrovai galės išvysti skirtingose Menų spaustuvės erdvėse pristatomus seminaro rezultatus. Menų spaustuvė taip pat numato „Nuostabaus vandens gyvenimo“ premjerą 2009 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją