Tikimasi, kad derybose paaiškės viršūnių susitikimo data ir vieta, taip pat bus aptarti būdai, kaip taikiai išspręsti dėl Irako nuginklavimo kilusią krizę.

Analitikai ir diplomatai teigia, kad Arabų šalių lyga negali smarkiai paveikti Bagdado ir Vašingtono santykių sureguliavimo. Vašingtonas Iraką kaltina turint masinio naikinimo ginklų, o Irakas šiuos kaltinimus neigia.

Geriausiu atveju, pasak jų, arabų lyderiai nesutariančioms pusėms galėtų pasiūlyti savigarbą ginančių priemonių ir taip atitolinti jas nuo karo ribos. Blogiausiu atveju arabams tektų dar sykį išreikšti nepritarimą karui ir paraginti vietoj karinių veiksmų imtis daugiau diplomatinių priemonių.

Pusiau valstybinis Egipto dienraštis "al-Ahram" sekmadienį rašo sužinojęs, kad viršūnių susitikimas vasario 27 dieną gali būti surengtas prie Raudonosios jūros esančiame Egipto Šarm el Šeiko kurorte.

Arabų šalių lyga teigė susitikimo datą aptarsianti sekmadienio posėdyje, kuriame taip pat dalyvaus Graikijos užsienio reikalų ministrasGeorgė Papandrėjas (George Papandreou), atstovaujantis Europos Sąjungai.

Be to, laikraštis "Al-Ahram" citavo "informuotus šaltinius", teigusius, kad užsienio reikalų ministrai susitikimui baigiantis turėtų paskelbti pareiškimą, kuriame pabrėš, jog Irake būtina tęsti ginklų inspekcijas ir primygtinai reikalaus šiuo metu nepateisinti jėgos panaudojimo prieš Iraką.

Anot diplomatų ir analitikų, arabų lyderiai, ypač atstovaujantys toms šalims, kurios priglaudė Jungtinių Valstijų karines pajėgas, siekia apriboti vis populiarėjantį neigiamą požiūrį į karą Irake, kurio jie gali nepajėgti sustabdyti. Jų manymu, ministrų derybos ir viršūnių susitikimas sieks įtikinti jų šalių žmones, kad Arabų šalių lygos vadovai padarė viską, kad atitolintų karą.