"Visi kariškiai turėtų būti nuolatos pasirengę", - redakcijos skiltyje rašo Šiaurės Korėjos valdančiosios darbininkų partijos ruporas "Rodong Sinmun", kurio publikacijų apžvalgą skelbia Pietų Korėjos naujienų agentūra "Yonhap".

61-ajam Kimo gimtadieniui skirtas laikraščio numeris kaltina Vašingtoną siekimu "mirtinai išsunkti mūsų respubliką" pasinaudojant dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų kilusią priešpriešą.

Pagilėjus krizei, stalinistinis režimas ėmė aktyviau varyti propagandą, skatinančią liaudį ir armiją ruoštis konfliktui su Jungtinėmis Valstijomis.

Pasak Šiaurės Korėjos valstybinės centrinės naujienų agentūros KCNA, šeštadienį Pchenjane aukšti vyriausybės ir partijos valdininkai sušaukė uždarą posėdį, kuriame prisiekė remti Kimą ir ginti socializmą.

"Mūsų armija ir liaudis su Kim Jong-Ilu priešakyje ir toliau išlieka ramūs, o akistatoje su imperialistais mūsų pergalė yra garantuota", - sakydamas kalbą pareiškė aukštas partijos narys Jon Pyong-Ho (Jon Pchen Ho).

Pavadinęs Kimo gimimą "didžiule Korėjos sėkme", Jonas pabrėžė būtinybę "sužlugdyti namie ir užsienyje veikiančių bei susivienijimui besipriešinančių jėgų ardomuosius veiksmus", praneša KCNA.

Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) trečiadienį paskelbė, kad Šiaurės Korėja pažeidžia branduolinio saugumo sutartis ir pranešė apie krizę Saugumo Tarybai (ST), kuri gali pritaikyti sankcijas.

Tačiau TATENA vadovas Mohammedas ElBaradei (Mohamedas Elbaradėjus) teigė, kad ST narės neskuba imtis kokių nors baudžiamųjų priemonių, kurios, pasak Pchenjano, padidintų karo tikimybę.

Šiaurės Korėja nepaliauja reikalavusi tiesioginių derybų su Jungtinėmis Valstijomis ir atmeta pastangas šią krizę spręsti tarptautiniu lygiu.

Tačiau Vašingtonas ir toliau laikosi nuostatos, kad ši problema kelia pasaulinį susirūpinimą, ir atsisako derėtis su Pchenjanu, teigdamas, jog prieš sėsdama prie derybų stalo stalinistinė šalis visų pirma privalo sunaikinti turimas branduolines programas.

Ši krizė kilo praėjusių metų spalį, kai Vašingtonas apkaltino Šiaurės Korėją vykdant slaptą urano sodrinimo programą, o po kurio laiko energijos išteklių nuolat stokojančiam režimui nutraukė pagalbą kuru.

Pchenjanas neliko skolingas ir per pastaruosius du mėnesius išvarė JT inspektorius, nutraukė branduolinio ginklo neplatinimo sutartį ir iš naujo paleido užkonservuotą jėgainę, kurioje galima gaminti ginklams tinkamą plutonį.