Kaip spaudos konferencijoje trečiadienį sakė "saulėlydžio" komisijos pirmininkas, Vyriausybės sekretorius Algirdas Šemeta, buvo iškelta keletas iniciatyvų - taupyti valstybės biudžeto išlaidas, tobulinti viešojo administravimo sistemą bei mažinti biurokratinius suvaržymus.

Prie Vyriausybės veikia 13 departamentų ir įvairių įstaigų.

"Išaiškėjo, kad tos valdymo sritys iškrenta iš politinės atsakomybės akiračio", sakė A. Šemeta žurnalistams. Todėl nuspręsta visas Vyriausybės įstaigas reorganizuoti, kai kurias likviduoti, dalį funkcijų perduoti kitoms institucijoms.

"Saulėlydžio" komisijos nuomone, politikos formavimu turi užsiimti ministerijos.

Siekiant taupyti biudžeto lėšas, Lietuvoje numatoma kasmet palaipsniui mažinti išlaidas valstybės išlaikomiems valdininkams ir tarnautojams.

Nustatyta, kad šios išlaidos Lietuvoje yra didesnės, nei išsivysčiusiose Europos šalyse. Lietuvoje pernai valdininkų ir tarnautojų darbo užmokesčiui išleista 10,6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), kai tuo tarpu išsivysčiusiose Europos šalyse per metus tam išleidžiama 8-8,5 proc. BVP.

Vyriausybė pritarė, kad šios išlaidos penkerius metus būtų mažinamos po pusę BVP procento kasmet.

Ministrų kabineto posėdyje taip pat pritarta Sveikatos apsaugos sistemos pertvarkymui.

"Saulėlydžio" komisijos narė, Laisvosios rinkos instituto prezidentė Elena Leontjeva sakė, jog sveikatos priežiūros institucijos turėtų būti sugrupuotos į asmens sveikatos apsaugos ir visuomenės sveikatos apsaugos.

Pasak jos, per apklausą nemažai sveikatos apsaugos įstaigų nurodė, kad jų funkcijos susiję su visuomenės švietimu, todėl dabar siūloma sujungti visas švietimo programas, o ateityje švietimo darbus pasirinkti per konkursus.

"Tai leis atsisakyti įvairių leidybos centrų, kurie išmėtyti po įvairiausias institucijas, ir padaryti tą švietėjišką darbą racionaliu", sakė E. Leontjeva.

Pasak A. Šemetos, galutinis Vyriausybės departamentų ir kitų įstaigų reorganizavimo laikas yra šių metų rugsėjo 30 dieną, o sveikatos priežiūros įstaigų reforma turėtų būti baigta šiemet.

Komisijos pirmininkas pripažino, kad esama pasipriešinimo mažinant biurokratinį aparatą. Jo teigimu, vykdant Vyriausybės įstaigų pertvarkymą, beveik visų Vyriausybės įstaigų vadovai tikino, kad jų pertvarkyti nereikia.

"Reikia pasidžiaugti, kad Vyriausybės politinė valia šiuo atveju nugalėjo", sakė A. Šemeta.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją