Pasak ministro pirmininko Johno Howardo (Džono Hovardo), Irakas privalo pakeisti savo poziciją ir pradėti nuoširdžiai bendradarbiauti, kad būsimosios Jungtinių Tautų ginklų inspekcijos duotų bent kokios naudos.

"Mano nuomone, dabar ne metas inspekcijoms, svarbus yra būtent Irako požiūris", - žurnalistams sakė J.Howardas, grįždamas iš derybų su Jungtinių Valstijų, JT ir Britanijos vadovais ir trumpam stabtelėjęs Indonezijoje.

Kalbėdamas apie sustiprintam inspekcijų režimui pritariančių Prancūzijos ir Vokietijos poziciją, J.Howardas sakė, kad "jeigu Irakas pakeistų požiūrį, jeigu būtų nuoširdžių ir besąlygiškų Irako bei ginklų inspektorių bendradarbiavimo apraiškų, tada jie galėtų turėti visą pasaulio laiką".

Australijos užsienio reikalų ministras Alexanderis Downeris (Aleksanderis Dauneris) teigė, kad H.Blixo ataskaita parodė, jog Irakas laikosi ne esminių, o tik procesui keliamų reikalavimų, ir kad dabar Saugumo Taryba turi imtis ryžtingų veiksmų prieš Saddamą Husseiną.

"Australijos vyriausybės nuomone, iš tikrųjų ši ataskaita nieko nekeičia, - Adelaidėje susirinkusiems žurnalistams kalbėjo A.Downeris. - Daugybė žmonių mano, kad šiuo reikalu turėtų rūpintis JT, bet jeigu JT negali to padaryti, kokia lieka alternatyva? Jeigu JT yra nepajėgios nuginkluoti Saddamą Husseiną, ko tuomet reikalauja tarptautinė teisė ir ką tuomet turėtų daryti tarptautinė bendruomenė? Pasitraukti, gūžtelėti pečiais ir sakyti "Saddamas Husseinas laimėjo, jis gali nepaisyti JT ir griauti JT Saugumo Tarybos autoritetą"? Manau, tai būtų siaubinga".

J.Howardas, vienas karščiausių JAV prezidento George W.Busho (Džordžo V.Bušo) šalininkų, pritariančių minčiai jėga nuginkluoti Iraką, į Australiją grįš savaitgalį čia vykstant didžiuliams antikariniams protestams, kokių žemynas neregėjo nuo Vietnamo karo laikų, nes nepritariančių JAV vadovaujamam puolimui gretos nuolatos gausėja.

Beje, Australija ir Didžioji Britanija, nors jose ir auga stiprus politikų pasipriešinimas karui, kol kas yra vienintelės šalys, pasiuntusios savo karines pajėgas į Persijos regioną ir taip prisidėjusios prie JAV telkiamos armijos.

Penktadienį į Melburno gatves plūstelėjo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių demonstracija - tokio sambūrio miestas nematė nuo aštuntojo dešimtmečio pradžios, kai čia, kaip ir visame pasaulyje, kilo pirmosios antikarinės protesto eisenos.

Šeštadienį sostinėje Kanberoje taip pat prasidėjo vienas didžiausių protestų, į kurį, pasak policijos, susirinko daugiau nei trys tūkstančiai žmonių.

Opozicijoje esantys Australijos leiboristai pareiškė, kad H.Blixo ataskaita nedavė preteksto pradėti karą, ir paragino vyriausybę neremti JAV vadovaujamo puolimo, kol jam nepritarė JT vadovybė.

Leiboristų lyderis Simonas Creanas (Saimonas Krinas) teigė, kad po H.Blixo pranešimo paaiškėjo dvi esminės išvados.

"Pirmiausia, jeigu Irakas paklūsta 1441-ajai rezoliucijai, nėra pagrindo pradėti karinį jo puolimą, - žurnalistams sakė S.Creanas. - O antras svarbus paaiškėjęs dalykas yra tas, kad per tam tikrą laiką Iraką nuginkluoti galima ir taikiomis priemonėmis".