Lenkijos ministro pirmininko Leszeko Millero (Lešeko Milerio), kuris pasiūlė rengti referendumą birželio 8 dieną, sakė manąs, kad dvi dienos turėtų paskatinti rinkėjus aktyviau dalyvauti šiame itin reikšmingame šaliai balsavime.

Seimas ketvirtadienį nepakeitė referendumo įstatymo nuostatos, kad balsavimas yra laikomas įvykusiu tik tuo atveju, jeigu jame dalyvauja nemažiau kaip 50 proc. šalies piliečių.

Nors Visuomenės nuomonės tyrimo agentūros duomenimis, šalies eurointegracijai pritaria 67 proc. lenkų, tačiau kol kas neaišku, ar rinkėjai bus pakankamai aktyvūs.

Pastarosios apklausos rodo, kad referendume žada dalyvauti 53 proc. balsavimo teisę turinčių šalies gyventojų.

Būtent todėl sociologai pasiūlė, kad referendumas būtų rengiamas ne vieną dieną - rinkimai Lenkijoje paprastai vyksta sekmadienį - tačiau dvi dienas - šeštadienį ir sekmadienį.

Prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis), kuris komentuodamas šį siūlymą pabrėždavo, jog Lenkijos žmonės nepratę balsuoti dvi dienas, sakė pritarsiąs jam tik tuo atveju, jeigu rinkimų komisija garantuos, kad naktį po pirmosios balsavimo dienos nebus jokių galimybių suklastoti rezultatų.

Ultrakatalikiška Lenkijos šeimų lyga, kuri priešinasi šalies siekiui prisijungti prie ES, sakė, kad jeigu vis dėlto bus pritarta siūlymui rengti referendumą dvi dienas, jie kreipsis su prašymu į Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizaciją (ESBO) atsiųsti savo atstovus stebėti balsavimą.