Irako diplomatijos veteranas T.Azizas pabrėžė, kad pranešimai apie Bagdado neva turimas raketas, kurių skrydžio nuotolis viršija JT nustatytus apribojimus, nėra patikimas įkaltis, galintis paskatinti JAV ir Didžiąją Britaniją pradėti karą su Iraku.

T.Azizas tvirtino, kad Irako turimų raketų skrydžio nuotolis neviršija JT rezoliucijų leidžiamo skrydžio nuotolio, kuris buvo nustatytas po 1991 metų Persijos įlankos karo.

Pasak jo, Irako raketos nekelia didelio pavojaus, nes yra pasenusios ir ne itin tikslios. "Mūsų raketos nepavojingos. Jų skrydžio nuotolis daug trumpesnis, ir jos neturi valdymo sistemos. Todėl kartais jos nukrenta likus 5-10 kilometrų iki taikinio", - sakė Irako pareigūnas.

"Taigi, jos nėra labai pavojingos. Mes neturime eskaluoti šio klausimo. Mes neviršijame Jungtinių Tautų nustatytų skrydžio nuotolio apribojimų", - tvirtino T.Azizas Romos "Fiumicino" oro uoste, kuriame jį sutiko žurnalistai.

Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) anksčiau pareiškė, kad jei pranešimai apie Irako turimas tolimesnio nei leidžiama nuotolio raketas yra teisingi, Bagdadas pažeidė JT rezoliuciją, kuria reikalaujama nusiginkluoti.

Ginklų ekspertai trečiadienį užsiminė, kad Irakas galbūt pažeidė draudimą turėti tolimesnio nuotolio raketų. Šeši nepriklausomi ekspertai padarė išvadą, kad pagal Irako raketų "al Samoud 2" programą pagamintos raketos galbūt gali nuskrieti daugiau kaip 150 km, o tai draudžia JT Saugumo Tarybos rezoliucijos.

T.Azizas taip pat pabrėžė, kad Bagdadas visapusiškai bendradarbiauja su JT ginkluotės inspektoriais. Jis užsiminė, kad sveikintų Prancūzijos pasiūlymą padidinti Irake dirbančių inspektorių skaičių nuo 100 iki 300, kurį penktadienį aptars JT Saugumo Taryba.

"Žinoma", - atsakė T.Azizas į klausimą, ar Irakas talkintų inspektoriams, jeigu jų skaičius būtų padidintas.

T.Azizas sakė, jog penktadienį rytą Vatikane įvyksiančio susitikimo su Jonu Pauliumi II metu jis perduos popiežiui Irako prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) laišką.