Tai skubiai padaryti ministrą paragino Seimo pirmininkas, pareiškęs susirūpinimą dėl tokių ketinimų. "Ministerijos planuose tokių dalykų nėra. Apie mokamą gydymą niekur nekalbama", - po susitikimo su Seimo pirmininku žurnalistams teigė R.Dobrovolskis.

Pasak A.Paulausko, susitikime išsiaiškinta, jog spaudoje buvo tik pateiktos viceministro Gedimino Černiausko mintys, kurių nėra oficialiuose ministerijos planuose. "Teko griežtai kalbėtis, kad tokių dalykų nebūtų", - žurnalistams po susitikimo sakė A.Paulauskas.

Remdamasis G.Černiausku, dienraštis "Respublika" ketvirtadienį paskelbė, jog ministerijoje kuriami planai įvesti mokestį už kiekvieną ligoninėje praleistą dieną, o Gydytojų sąjunga siūlys apmokestinti be eilės daromas operacijas.

"Jei už kiekvieną lovadienį būtų renkama po 5 litus, kasmet būtų surenkama 35 mln. litų", - dienraščiui teigė F.Černiauskas, pažymėjęs, jog kasmet į ligonines Lietuvoje paguldoma 700 tūkst. žmonių, vidutiniškai ligoninėje praleidžiančių po 10 dienų.

G.Černiausko teigimu, naująjį planą gana entuziastingai remia medikų visuomenė, besitikinti, kad šiek tiek pagerės gydymo įstaigų finansavimas.

Dienraščiui jis taip pat sakė manąs, jog įteisinus oficialų mokestį už ligoninėje praleistas dienas, mažiau gyventojų norėtų "papildomai atsidėkoti gydytojams". Tuo tarpu Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) prezidentas Liutauras Labanauskas pasisako ne už lovadienių, o už tam tikrų medicinos paslaugų apmokestinimą.

Artimiausiu metu LGS žada siūlyti gydymo įstaigoms pasirašyti sutartis su ligonių kasomis, kuriose būtų numatyta, kiek lėšų proporcingai paskirsčius jas visiems metams, liks teikti planinei pagalbai.

Tuomet pacientai galėtų rinktis, ar laukti eilės operacijai, ar sumokėjus tam tikrą mokestį, išsioperuoti nedelsiant.

Tačiau G.Černiauskas mano, kad toks siūlymas palankus jauniems ir turtingiems pacientams, kurie bus gydomi be eilės, o skurstantys pensininkai operacijos lauks pusmetį ar metus.

Seimo pirmininkas A.Paulauskas pažymėjo, jog LGS yra visuomeninė organizacija ir pati jokių papildomų mokesčių negali įvesti. Jo teigimu, ministerija šiais metais neketina įvesti jokių papildomų mokesčių.