Kaip sakė Eltai V. Martišauskas, šiomis dienomis Mikytų gyvenvietėje iš asmenų, per Panemunės pasienio postą vykstančių į Rusijos Federaciją, buvo pradėta reikalauti susimokėti neaiškios paskirties mokesčius, atsisakius tai padaryti - neleidžiama įvažiuoti į pasienio posto teritoriją.

Šiuos mokesčius renkantys asmenys savo veiksmus grindžia apsiribodami neįvardinamu "nurodymu iš aukščiau". Tačiau, kaip sakė V. Martišauskas, nė viena kompetentinga institucija nėra davusi leidimo tokius mokesčius rinkti. Nei Pagėgių savivaldybės taryba, nei kelius prižiūrinčios organizacijos, nei centrinės valdžios institucijos nėra priėmusios tai įteisinančių sprendimų. Be to, privalomos rinkliavos bei mokesčiai šalyje gali būti nustatomi tik remiantis įstatymais. Tačiau nė vienas dabar galiojantis įstatymas nenumato privalomų mokesčių ar rinkliavų už patekimą į pasienio kontrolės postus nustatymo galimybės.

Seimo nario V. Martišausko teigimu, reikalavimai susimokėti už patekimą į pasienio posto teritoriją yra akivaizdžiai neteisėti ir gali būti vertinami kaip sukčiavimas ar turto prievartavimas, todėl šiuos veiksmus būtina nedelsiant nutraukti, išaiškinti ir patraukti atsakomybėn kaltus asmenis bei užtikrinti žalos nukentėjusiems asmenims atlyginimą.